Mekanikern som fixar allt

Mekanikern som fixar allt

Medlemsprofilen: Håkan Edholm

Redan som liten byggde Håkan Edholm radiostyrda bilar och liknande, så det kanske inte var helt förvånande att det var el han sedan kom att läsa på gymnasiet.

TEXT: MARK KRETZ

Någon direkt ärftlig koppling finns inte – förutom att hans far arbetade som elektriker under en period och morfadern var snickare – vilket kan ha haft viss inriktning på studie- och jobbinriktningen.

– Eftersom vi bodde på en jordbruksfastighet i Gideå var man tvungen att lära sig fixa tekniska problem. Vi hade får, kalvar och höns.

Håkan Edholm gick el på gymnasiet och jobbade som automationselektriker.

– Jag tyckte att det var intressant och sedan att få ett jobb direkt. Jag gillar ju elköret.

Han fick jobb på Husums pappersbruk som instrumentelektriker, där han också sommarjobbat.

Efter ett par, tre år slutade han, det hade blivit enformigt.

– Jag blev less på fabrikslunken, bra jobb men långtråkigt när allting fungerade.

Då fick jag en broschyr om Installatörernas utbildningscentrum. Jag fastnade för CAD-köret, Navis och liknande, det var fränt.

Den utbildning han gick var bara några år gammal.

– Det var en bra klass, med folk från olika delar av yrkeslivet.

Fritiden ägnades åt att åka hem, men också att hälsa på systern i Surahammar.

Efter skolan fick han direkt jobb hos Eurocon i Örnsköldsvik, där han också gjorde en praktikperiod och även gjorde examensarbetet. I övrigt praktiserade han på Nordrör och NKI Kyl.

Efter skolan skulle han söka jobb och kontaktade Eurocon, där han gjort praktik. När han inte fick tag på rätt person vid första samtalet gick han till arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

– När jag kom fram till handläggaren frågade han mig om jag varit hos Arbetsförmedlingen tidigare. Nej, sa jag, varpå han sa han åt mig att skriva in mig i en dator på andra sidan rummet. Under tiden jag skrev in mig blev det full kö igen. Då prövade jag att ringa till chefen på Eurocon igen, som svarade att ”ska inte du komma hit?”. Jo, svarade jag. Då slängde jag kölappen, lämnade Arbetsförmedlingen och gick till Eurocon.

Efter ett par år hos Eurocon sökte han jobb i Umeå hos Carl Bro dit flera kompisar flyttat. Det blev dock en kort tid, eftersom nya kolleger ville starta eget, Umeå Projekt Team, där han fortfarande arbetar.

– Där trivs jag som fisken i vattnet.

Familjen flyttade för två år sedan hem till barndomshemmet, mycket för att det äldsta barnet skulle börja förskoleklass samtidigt som frun ville utveckla sitt företag.

– Huset där vi bor i var morfar och mormors hus, som ligger bredvid mammas och pappas gård. Vi har haft det som fritidshus. Lösningen med att jag skulle pendla till Umeå och Örnsköldsvik blev bra.

Fritiden ägnas bland annat åt arbetet med den egna veden.

– Det känns trevligt när man lägger in veden i pannan. Då slipper man ju gymkortet också.

Fritiden ägnas också åt fiske. Håkan har 200 meter till närmaste insjö, alternativt kan han åka till Umeälven och flugfiska.

Som en egen 40-årspresent köpte han 3D-skrivare, för diverse småfix på gården. För detta har han naturligtvis haft nytta av sin CAD-kunskap. Men han har också fortsatt att odla sitt mekaniska intresse.

– Jag byggde en CNC-maskin för några år sedan av två gamla ritbord från Carl Bro som tillsammans med stegmotorer blev en träfräs.

 

DETTA ÄR HÅKAN EDHOLM

• Född: 1981
• Blev medlem: 2005
• Karriär: IUC 2002, Eurocon 2004, Carl Bro 2006, Umeå Projekt Team 2007
• Familj: Fru, två barn och en rexkanin
• Bor: Hus
• Fritidsintressen: Familjen, fiske, mekanik

Dela socialt
Publicerad 28 januari 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?