Medlemsprofilen Håkan Askemar: Grosshandlare i ventilation

Håkan Askemar. Foto: Privat

Sunnersta i södra Uppsala har varit bebodd under långa tider. Lämningar och gravhögar visar på mänsklig bosättning redan under bronsåldern. En någon nyare person är Håkan Askemar, som arbetar på Ekovent som regionchef.

TEXT: MARK KRETZ

Håkan berättar om sina uppväxtår:

– Farsan jobbade och morsan var hemmafru – det var så på den tiden. När jag gick i grundskolan insåg jag att jag var mer praktiskt lagd, så jag gick verkstadsteknisk linje med plåt och ventilation. När jag gick ut verkstadsskolan fick jag jobb som ventilationslärling på Luftkonditionering. Tiden med plåtberedning har jag haft nytta av hela livet.

Efter några år blev han ledande montör på Luftkonditionering och senare projektledare, totalt stannade han där i åtta år.

– Det var en bra skola.

Efter entreprenadledet hamnade han i ett säljande bolag – inte det sista – på Halton i Täby.

– Jag lärde mig väldigt mycket på Halton. Jag fick ansvar för distrikt Gästrikland, Hälsingland och Dalarna så det blev mer resande än tidigare.

Efter Halton blev det Lindab i Uppsala i tio år som platschef. Efter ett inhopp i entreprenadledet, började han hos Ahlsell ventilation, där han stannade i två år, innan han gick vidare till Bevego.

– Med Bevego har jag 22 år som grossist, så den branschen kan jag ganska bra.

Efter tio år hos Bevego började han hos Systemair som regionchef.

– Det var lite speciellt eftersom sonen Calle redan jobbade där. Vi jobbade ihop i ett antal år och det fungerade jättebra. Jag kan sakna honom i organisationen.

– Det var kul och spännande att jobba i ett globalt bolag med stor organisation, jag kände dock efter ett tag att jag ville komma närmare ”fotarbetet” i säljarbetet och fick då chansen på Ekovent med en mindre organisation. Regionen jag har nu sträcker sig från Motala till Kiruna så det är en stor region. Dess organisation består i dag av fyra säljare, men ska bli någon mer inom kort.

Efter jul fyller han 60 år och pensionsåldern närmar sig

– Jag skulle bli tokig om jag fick gå hemma hela tiden, så småningom kanske det är dags att dra ner på arbetstiden. Men jag vill inte sluta jobba, det är för roligt att hålla på med ventilation.

Åren inom ventilationsbranschen har gjort att Håkan Askemar anser att branschen i viss mån bör förnyas.

– Absolut har jag skaffat en kunskap som man kan ha nytta av, samtidigt som vi emellanåt lever i föreställningen att ”så här har vi alltid gjort”, men den insikten är lite jobbig att få. Det händer att jag får en fråga varför vi gör på ett visst sätt, då fungerar det inte alltid med ”så har vi alltid gjort”.

Fritiden ägnas till stor del åt motorbåten. Intresset väcktes redan i barndomen på Ekoln vid Sunnersta.

– Vi var mycket ute på sjön i unga år. För tio år sedan provade vi och köpte en båt. Eftersom vi alla trivdes med det blev det både mitt och hustruns stora sommarintresse. Vi flyttade för tre år sedan till Steninge utanför Märsta, där vi bor nere vid vattnet.

——

Det här är Håkan Askemar:

• Född: 1961
• Blev medlem: 2005
• Karriär: Projektledare hos Luftkonditionering, säljare hos Halton, platschef hos Lindab, TKI, säljare hos Ahlsell, säljare hos Bevego, regionchef hos Systemair, regionchef hos Ekovent
• Familj: Fru Agneta, sonen Carl och dottern Hanna, alla i vvs-branschen i någon form.
• Bor: Villa
• Fritidsintressen: Familjen och båten

——

Dela socialt
Publicerad 16 december 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?