MEDLEMSNYTT | 21 aug 2023

Gammalt kulturhus blev som nytt

I Lund arrangerades det i våras ett studiebesök på Stadshallen, där man renoverat all vvs-teknik och samtidigt behållit kulturvärdet.

Gammalt kulturhus blev som nytt
Stadshallens fasad. Foto: Therese Thern
Studiebesökare i ett installationsutrymme på Stadshallen i Lund. Foto: Therese Thern

Stadshallen i Lund, som byggdes 1968, är ett eventhus med konsertsal, konferensrum, butiker, restaurang, kafé, kontor samt ett ölbryggeri.

Sedan 2019 har ett renoveringsprojekt genomförts för att förse byggnaden med den senaste tekniken och samtidigt behålla kulturvärdet i huset.

Vid ett studiebesök på Stadshallen presenterades de nya vvs-systemen av Anders Welander, projekterings- och installationssamordnare hos Climat80 AB, som genomförde installationsrenoveringen.

Stadshallen har genomgått en total modernisering av samtliga installationer. På mindre än två år föryngrades tekniken i huset med 60 år när belysning, värme, kyla, återvinning och ventilation anpassats till dagens krav på brandsäkerhet, ljudnivåer och luftkvalitet.

Den senaste tekniken. Foto: Therese Thern

De nya systemen, som i huvudsak ska ligga dolda i konstruktionen, kommer att lyfta upplevelserna för de Lundabor som besöker och använder Stadshallen.

Exempelvis hade byggnaden minimal värmeåtervinning tidigare – men nu har den 15 ventilationssystem med återvinning, ett nytt övervakningssystem, ett helt nytt värme- och kylsystem, liksom en ny sprinkleranläggning för att klara dagens krav gällande brandskydd.

Dela socialt
Publicerad 21 augusti 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?