Välkomna till ett nytt medlemsår!

Kära medlemmar, välkomna till ett nytt medlemsår i Skandinaviens största energi- och miljötekniska förening!

Nu i januari arrangerar EMTF:s amerikanska systerorganisation Ashrae sin årliga stora vinterkonferens. I år är konferensen förlagd till Dallas i Texas och som vanligt går även USA:s största vvs-mässa AHR Expo av stapeln i anslutning till konferensen. Konferensen brukar samla över 2 000 yrkesmänniskor med intresse i installationsteknik och energieffektiva byggnader, och det är inte bara amerikaner och kanadensare där – till Ashraes vinterkonferens kommer folk från världens alla hörn.

Ashraes vintermöten är givande på flera vis. De utgör en enorm mötesplats och även om lejonparten av konferensdagarnas program av naturliga skäl är starkt inriktat på den amerikanska marknaden, så går det att få en riktigt bra bild av vad som pågår i övriga världen inom vårt teknikområde. Som generalsekreterare för EMTF är det givande att träffa representanter från systerorganisationer i övriga världen genom Ashraes internationella arbetsgrupp AASA (Ashrae Associate Society Alliance), där 48 medlemsorganisationer från Asien, Mellanöstern, Sydamerika och Europa ingår, och höra vilka frågor de diskuterar och vilka projekt de driver. Att i Sverige samla ihop en sådan arbetsgrupp skulle inte vara möjligt.

Det är också intressant att se hur Ashrae organiserar sitt ideella arbete i tekniska kommittéer, standardkommittéer och i kontakten med studenter. Ashrae är en stark organisation med en stor och engagerad stab. De producerar handböcker, standarder och utbildningar som får stort genomslag, inte bara i Amerika.

Amerikanerna har internationellt två stora fördelar; de är förbaskat bra på att marknadsföra sig själva, och de pratar avundsvärt bra engelska. Men i Sverige vet vi att amerikanerna inte är de som kommit längst inom installationsteknik – i mångt och mycket ligger Sverige, Skandinavien och Europa minst ett årtionde före i utvecklingen. Inte minst inom energieffektivisering. Och Ashrae må ståta med 55 000 medlemmar, men räknat per capita är EMTF:s medlemskår faktiskt mer än fyra gånger större!

/Signhild

Dela socialt
Publicerad 23 januari 2013

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?