TROLLHÄTTAN | 14 apr 2023

Studiebesök på NÄL – som ska spara kraftigt

Vid Norra Älvsborgs lasarett har ett stort utbyte av ventilationsaggregaten genomförts. Vid ett studiebesök av EMTF Trestad presenterades energispararbete för deltagarna.

Studiebesök på NÄL – som ska spara kraftigt
I ett av de nio fläktrummen där aggregaten bytts presenterade vvs-ansvarige Jan Sarac NÄL:s ventilationsprojekt. Foto: Bengt Zetterberg

2011 fick Västfastigheter det politiska uppdraget att ansvara för att Västra Götalandsregionen ska halvera sin energianvändning. Målet mäts i energiprestanda och innebär i praktiken att Västfastigheter till 2030 ska ha en köpt energianvändning på 137 eller lägre.

Konsekvensutredningens identifierade måltal är 137 kWh/m² köpt energi inklusive verksamhetsenergi för sjukhusrelaterade byggnader.

Sjukhusen i Vänersborg och Trollhättan slogs 1988 ihop till NÄL, där det i dag arbetar nästan 3 000 personer. EMTF Trestad ordnade ett studiebesök på NÄL under ledning av projektledare Gustav Ljungberg, vvs-ansvarige Jan Sarac och energistrateg Hans Kardell.

Vid studiebesöket fick deltagarna ta del av de omfattande energieffektiviseringsåtgärder som genomförts:  byte av 86 luftbehandlingsaggregat där den senaste ombyggnaden omfattar nio fläktrum med 23 aggregat, belysningseffektivisering samt operationssalar med ergonomiskt ljus, samt presentationen av en solcellspark med drygt 4 700 paneler med en effekt på 1,63 MW.

Dela socialt
Publicerad 14 april 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?