MEDLEMSPROFILEN | 18 apr

Strålande tider för solexperten

I slutet av 1990-talet läste Charlotta Winkler från Halmstad en av de första utbildningarna i Sverige som kombinerade energiteknik och biologi. Därifrån har hon gjort karriär som en av landets främsta solenergiexperter och numera även forskare inom innovationsvetenskap. 

Strålande tider för solexperten
Charlotta Winkler är en av Sveriges främsta solenergiexperter och njuter gärna av naturen och havet på lediga stunder. Foto: Privat

Efter ett sabbatsår i USA direkt efter gymnasiet sökte Charlotta Winkler till den nya utbildningen i energiteknik och biologi på dåvarande Mitthögskolan i Härnösand och kom in.

– Jag har alltid haft ett intresse för hållbarhet, natur och miljö och ville lära mig mer om hur man kan översätta det i samhället, berättar hon.

Från Härnösand gick hon vidare till Danmarks tekniska universitet (DTU) och en utbildning till civilingenjör med inriktning energiteknik.

– På den vägen kom jag in på solvärmeteknik, vilket de är väldigt kunniga inom vid DTU och kände att det var solenergi jag ville jobba med, fortsätter hon.

Charlotta Winkler sökte sig till föregångslandet för solvärmeinstallationer i byggnader, Österrike, från början för ett utbytesår från DTU, men det blev åtta år totalt.

Vi byggde kompetens på WSP inifrån och har idag breddat kunskaperna om solenergi ut i de olika disciplinerna

– Efter examen fick jag jobb på ett forskningsinstitut i Österrike med att ta fram koncept för lågenergibyggnader, passivhus och solvärme ofta kopplat till EU-projekt men ändå förankrat i marknaden, förklarar hon.

I Österrike träffade hon även sin man och 2008 bestämde sig paret för att flytta till Sverige. Hon fick jobb på WSP i Stockholm och tog med sig all kunskap om solvärmeteknik hem och började bygga upp konsultföretagets solenergitjänster.

– Det var precis i den tiden som intresset för solel började växa i Sverige. Vi byggde kompetens på WSP inifrån och har idag breddat kunskaperna om solenergi ut i de olika disciplinerna. Min roll är idag ”technical director” för solenergi på WSP, berättar Charlotta Winkler.

2012 bestämde sig familjen för att flytta hem till Halmstad. De hittade en passande tomt och byggde ett av de första passivhusen i Sverige certifierat enligt internationell standard och där bor familjen även idag.

Fakta

Charlotta Winkler

  • Ålder: 47 år
  • Familj: Make, två barn, 13 och 16 år
  • Bor: Halmstad
  • Yrke: Solenergiexpert, teknisk chef på WSP
  • Utbildning: Energiteknik och biologi, Mitthögskolan, civilingenjör inom energiteknik från Danmarks tekniska universitet, doktorand vid Högskolan i Halmstad inom innovationsvetenskap
  • Medlem i EMTF sedan: 2009
  • Intressen: Träning kombinerat med friluftsliv, yoga

För fem år sedan påbörjade Charlotta Winkler parallellt med sin tjänst på WSP doktorandstudier inom innovationsvetenskap på Högskolan i Halmstad, där hon bland annat undersökt byggaktörers utmaningar kopplat till solcellsprojekt. En del av projektet har handlat om datainsamling genom intervjuer med allt från konsulter till beställare, entreprenörer och leverantörer av solceller.

– I nästa del har jag tittat på hur Kungsbacka kommunala bostadsbolag Eksta driver sina innovationsprojekt, säger hon.

Forskarstudierna, som delbekostats av Energimyndigheten, är inne på sluttampen och avhandlingen ska vara klar under våren. Charlotta Winkler hoppas framöver att kunna forska vidare inom området och har sökt medel för en studie om implementeringsprocessen för byggnadsintegrerade solceller.

När hon inte jobbar eller forskar om solenergi är hon gärna ute i naturen och springer, simmar, cyklar eller åker skidor. Som återhämtning utövar hon gärna yoga.

– Familjen är så klart viktigast, allra helst tar jag med dem ut, säger hon.

Text: Ann-Louise Larsson

Dela socialt
Publicerad 18 april 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?