Stefan Jakab blir ny generalsekreterare och vd

Från telekom till Energi- och Miljötekniska Föreningen

Ny generalsekreterare för Energi- och Miljötekniska Föreningen och vd för EMTF Förlag som ger ut tidningen Energi & Miljö, blir Stefan Jakab, 51-årig civilingenjör med inriktning på maskinteknik. Mest har han dock arbetat inom telekombranschen, bland annat som försäljningschef på olika positioner inom Telia Sonera under mer än tio år. Nu senast kommer han från teleoperatören Telavox.

Första dagen på nya jobbet blir tisdagen den 1 mars.

– Jag vill ta med mig det jag kan och tillföra det i en för mig ny bransch, och så får jag också lära mig något nytt. Det ska bli spännande, säger Stefan Jakab.

Han gillar både gamla träbåtar och gamla hus, är historiskt intresserad och en utpräglad frankofil, med smak för champagne och franska tonsättare från förra sekelskiftet. 

– Den musiken är lika modern idag som för 100 år sedan, tycker han.

Intresset för det mesta med fransk anknytning började, tror han, när han som 20-åring deltog i en världscuptävling i värja i den franska huvudstaden. Ett intresse som fördjupades när han efter examen på KTH i Stockholm, arbetade för Exportrådet (nuvarande Business Sweden) med placering i Paris. Där var inriktningen telekommunikation, verkstadsindustri och miljövård.

Han är uppvuxen i Stockholms innerstad och bor idag i Stavsnäs by längst ut på Värmdö. Därifrån är det nära till skärgårdsön som morfar köpte för jämt 100 år sedan. Kanske inte så konstigt då att just båtar, skärgårdsliv, fiske och natur hör till fritidsintressena. Motion och umgänge med familjen, fru och tre barn, är också viktiga inslag i tillvaron.

Vad är det som lockar med Energi- och Miljötekniska Föreningen?

– Jag ville byta bransch och få nya perspektiv, svarar han. Jag är emot alla former av slöseri, med tid, resurser, människor, miljö…

Därför tycker han att det passar att nu få jobba i ett sammanhang där mycket handlar om energieffektivitet i byggnader och god innemiljö, för att ta upp några exempel ur föreningens och tidningens verksamhetsområden.

Han är bra på engelska och franska, kan en del tyska och spanska, liksom lite ungerska (pappan kom hit i samband med Ungern-revolten 1956).

Även om Stefan Jakab säger sig vara intresserad av det mesta med fransk anknytning, erkänner han lite tvekande att han nog sätter det italienska köket högre än det franska…

Lars Lundgren

Dela socialt
Publicerad 23 februari 2016

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?