MEDLEMSPROFILEN: Robert Grenemark | 19 dec 2023

Soldaten som bytte ”vapen”

Under sin tid som skyttesoldat i Kosovo bestämde sig Robert Grenemark för att plugga vidare när han kom hem till Sverige. Valet stod mellan en flygingenjörsutbildning eller en kvalificerad yrkesutbildning inom installation.

Soldaten som bytte ”vapen”
Robert Grenemark. Foto: Privat

Robert Grenemark berättar hur det gick till när han valde utbildning:

– Jag sökte båda utbildningarna och bestämde mig för att den som jag fick svar från först skulle jag gå. Det blev KY-utbildningen inom installation på IUC i Katrineholm.

Ett par veckor senare kom även antagningsbeskedet från flygingenjörsutbildningen men att ändra sitt beslut var aldrig aktuellt.

– KY-utbildningen var en av de första av sitt slag i Sverige, det var därför det blev flytt ned till Katrineholm. I dag finns det betydligt fler liknande YH-utbildningar över hela landet. Jag hittade den genom ett reklamutskick i brevlådan och lockades av att få jobba mer med beräkningar och projektering och få en helhet till det jag gjort tidigare som rörmontör på SSAB, säger han.

Han fick pris av VVS Tekniska Föreningen när han examinerades från IUC i Katrineholm.

Jag sökte båda utbildningarna och bestämde mig för att den som jag fick svar från först skulle jag gå

Robert Grenemark är född i Kiruna, men uppvuxen i Luleå och har varit Norrbotten trogen i större delen av sitt liv, bortsett från ett halvårs utlandstjänst för Försvarsmakten och två år i Katrineholm under installationsutbildningen.

– I en kvalificerad yrkesutbildning, eller yrkeshögskola som det heter i dag, är det mycket praktik. Det var så jag kom i kontakt med Nordprojektering, där jag fortfarande är kvar. Jag hade sett loggan på fasaden många gånger när jag kört förbi och kollade upp att de jobbade med vvs och el – så jag ringde dit på chans och frågade om praktik och på den vägen är det, säger Robert Grenemark.

Fakta

Robert Grenemark

  • Född: 1984
  • Blev medlem: 2005, i samband med utbildningsstarten
  • Karriär: Rörmontör på SSAB, därefter KY-utbildning inom installation i Katrineholm och anställd på Nordprojektering i Luleå efter examen 2007
  •  Familj: Nioårig son
  • Fritidsintressen: Flyg, utförsåkning, fjällvandring

Militärtjänsten gjorde han på F21 i Luleå inom flygbassäkerhet som plutonbefäl och blev där tipsad om att söka utlandstjänst.

– Det var en nyttig erfarenhet för livet. Först utbildades vi ett par månader i Sverige och sedan väntade ett halvår i Kosovo. Det var ingen krigszon, utan uppdraget var lite mer som polisjobb, beskriver han.

Flygintresset är en stor del av Robert Grenemarks liv. Han har flygcertifikat och är engagerad inom Luleå-Boden flygklubb och privatflyget i Sverige i stort men är med facit i hand tacksam för att det blev en konsultkarriär framför flygteknik yrkesmässigt.

– Det finns få jobb i Sverige inom flygteknik och jag trivs bra här hemma och speciellt i Norrbotten, så det passade mig väldigt bra som det blev. Jag trivs med det jag gör och har inga planer på att göra något annat, säger han.

På Nordprojektering jobbar Robert Grenemark i huvudsak med uppdragsledning, tekniskt stöd och beräkningar, även byggledning och kontroller, och rycker in och gör en och annan besiktning när det behövs. Det bästa med jobbet är variationen – inget projekt är det andra likt och nya utmaningar väntar bakom varje hörn. Allra bäst trivs han ute på byggarbetsplatser och projektkontor runt om i Norrbotten och Västerbotten.

När han inte jobbar tar han sig gärna ut i fjällvärlden på vandring eller åker utför på skidor. Bostaden finns i Luleå, där han bor tillsammans med sin nioårige son.

Text: Ann-Louise Larsson

Dela socialt
Publicerad 19 december 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?