Skövde: Omfattande ventilationsarbete

Skövde: Omfattande ventilationsarbete

På Skaraborgs sjukhus i Skövde pågår en stor utbyggnad. Foto: Västfastigheter

Den största entreprenaden i Skaraborg på sjukhuset i Skövde

Den största pågående ventilationsentreprenaden i Skaraborg sker på Skaraborgs sjukhus i Skövde, och omfattar bland annat installation av 80 ventilationsaggregat till 14 operationssalar.

TEXT: MARK KRETZ

SKÖVDE. Vid en frukostträff, arrangerad av Slussen.biz och EMTF i Skövde, berättade Carl-Henrik Henrysson, avdelningschef för ventilation, Bravida i i Skövde, om ventilationsentreprenaden vid utbyggnaden vid Skaraborgs sjukhus Skövde (se Energi & Miljö 11/2020).

Projektet är uppdelat i två block, P-blocket och AS-blocket. P-blocket ska innehålla psykiatrisk vård. AS-blocket ska innehålla akutmottagning och servicebyggnad med operation och sterilavdelning, liksom en intensivvårdsavdelning och röntgen med fem nya röntgenlaboratorier med utrustning för datortomografi för benbrott och skallröntgen som en egen entreprenad. Mellan enheterna kommer en akutentré att byggas.

Bravidas andel är beräknad till 90 miljoner kronor med 36 000 timmar; om en person skulle gjort det skulle det ta 20 år. 15 personer arbetar på plats, både montörer och tjänstemän, och ytan är 40 000 kvadratmeter.

Projekteringen sticker, enligt Carl-Henrik Henrysson, ut jämfört med normal projektering eftersom den sker på plats i ett stort kontorskomplex. Det ger fördel och nära samarbete med entreprenörerna och stor samordningsförmåga. Fördelarna är att om man sitter tillsammans blir man kolleger oavsett om man är arkitekt, montör eller konsult. De ledande montörerna har suttit med i projekteringen vilket gör att man har en handling som alla kan stå bakom. Man har haft förståelse för varandras problem.

Montörerna är oerhört nöjda med ritningarna eftersom de är gjorda för produktion. Det har varit kopplat till tidkoppling och vem som ska göra vad.

För att klara montaget har Bravida ventilation hyrt in montörer från andra företag, men också styrkompetens från Bravida el, liksom projektören Ramboll.

På byggplats finns BIM-stationer där man kan se de tekniska lösningarna direkt eller via mobiltelefonen. All dokumentation sköts också digitalt.

Utrustningsmängden är betydande: Totalt ska 80 ventilationsaggregat installeras, det ska finnas 18 kilometer kanaler, 500 brandspjäll, samt 1 021 vav-produkter. Det blir 14 operationssalar, varav två är hybridsalar.

Dela socialt
Publicerad 16 augusti 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?