Solna | 25 jan

Simhallen blev Årets bygge

I Solna finns en ny simhall, där EMTF:s medlemmar i Stockholm fick en möjlighet att göra ett studiebesök.

Simhallen blev Årets bygge
EMTF Stockholm besökte Solnas nya simhall. Foto: Björn Malm

På Sportgatan i Solna finns Solnas nya simhall med tio simbanor, en undervisningsbassäng, en flexibel multibassäng och en barnbassäng. Byggnaden vann Årets bygge 2023.

Hela simanläggningen är cirka 5 000 kvadratmeter och dimensionerad för 360 badgäster. De tio simbanorna ryms i en stor 25-metersbassäng och är anpassade för motionssim. I simhallen finns även en undervisningsbassäng och en multibassäng. Den sistnämnda har en höj- och sänkbar botten och kan användas för bland annat rehabilitering. I hjärtat av anläggningen, vid serveringen, finns en barnbassäng att samlas kring.

Medlemmarna visades runt i de tekniska
utrymmena. Foto: Björn Malm

Vid ett studiebesök arrangerat av EMTF Stockholm berättade Torbjörn Lång, Front VVS, som projekterat vvs-systemet och Kenneth Siverling, Solna stad, som varit beställare, mer om badet och visade runt i de tekniska utrymmena.

Byggnaden har fått biotoptak som gynnar den biologiska mångfalden, solceller, energieffektiv ventilation och evaporativ kyla. Simhallen har ingen miljöcertifiering, men har arbetat mot Miljöbyggnad silver och har guld i energi.

Energi återvinns från duschvatten/spillvatten, bassängvattenkondensor med underkylare i simhallsaggregaten och kökskylan som återvinner värmen till badvattnet. Simhallen har förberetts för återvinning av energi från ishallarna som ligger bredvid simhallen.

Dela socialt
Publicerad 25 januari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?