Scanvac, Swedvac och Rehva – en utblick mot europeiskt samarbete

Scanvac, Swedvac och Rehva – en utblick mot europeiskt samarbete

I skrivande stund pågår covid-19-pandemin för fullt i vår närhet och i vår omvärld. Nordbygg i april skjuts till nästa år, Energi- och Miljötekniska Föreningens (EMTF) planerade energiseminarium i mars skjuts till senare i år, BeBo och Beloks Resultatkonferens i maj flyttas också till hösten. Liksom många andra konferenser i vår bransch. De flesta av våra kolleger i företagen jobbar hemifrån och många projekt- och arbetsmöten kommer att hållas digitalt via exempelvis Skype och Teams. Det fungerar alldeles utmärkt och bidrar till minskat resande och därmed mindre klimatpåverkan. Så på kort sikt ser det ganska bra ut ändå för många verksamheter att kunna fortsätta med att utveckla och genomföra energieffektivisering, skapa bättre inneklimat och kvalitetssäkrade installationer i våra fastigheter.

Min erfarenhet är dock att digitala möten fungerar bra för information och avrapporteringar men sämre när man ska vara kreativ i diskussioner och workshops. Utvecklande synergieffekter sker i möten mellan människor. Men till hösten, om nu covid-19-pandemin gått över, kommer alla dessa framflyttade konferenser och seminarier att överhopa oss och då kan vi förhoppningsvis ta igen förlorade effekter av erfarenhetsutbyte och kreativa möten. Mitt och mina kollegers arbete i EMTF:s styrelse handlar mycket om att se på verksamhetens utveckling på lite längre sikt. Som kanske flera av er känner till finns sedan länge en skandinavisk samverkan mellan branschföreningar – med samma inriktning som vår – inom energi, installation och miljö. Denna skandinaviska förening bildades 1994 och heter Scanvac (Scandinavian Federation of Heating, Ventilation and Sanitary Engineering Associations in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden) men initiativ till samverkan har funnits sedan 1950-talet. (Läs mer på scanvac.eu.) EMTF är medlem under namnet Swedvac tillsammans med våra skandinaviska kolleger. Tyvärr har vi varit ganska passiva i Scanvac de senaste åren men sedan i höstas har vi klivit upp på banan igen. I egenskap av ordförande i EMTF ingår jag i Scanvacs styrelse där professor Olli Seppänen från Finvac är ordförande.

Scanvac ”äger” också två viktiga branschkonferenser, Cold Climate HVAC & Energy samt RoomVent, som läggs ut till olika organisationer runt om i välden att arrangera. Vi i EMTF/Swedvac är, tillsammans med övriga Scanvac, medlemmar i Rehva, The Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning associations. Professor Ivo Martinac på KTH är i dagsläget vår representant i Rehva som vice president i styrelsen och ”Chair of the Education and Training Commitee”. Med förhoppning om en snabbt tillfrisknande omvärld!

Göran Werner
Ordförande i Energi- och Miljötekniska Föreningen

 

Foto: Clas Göran Carlsson

Dela socialt
Publicerad 19 maj 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?