Umeå | 19 dec 2023

Så slipper du riva hela badrummet vid vattenskador

Enligt ett föredrag hos EMTF Umeå kan man med reparations- och läcksökningsbara system slippa att riva hela våtrummet vid vattenskador.

Så slipper du riva hela badrummet vid vattenskador
Sluta riv har infört krav på mätbarhet av fukt i våtrum vid nybyggnation, ombyggnation och renovering. Foto: Sluta riv

Enligt branschorganisationen Sluta riv ska framtidens badrum vara mätbara, reparationsbara och läcksökningsbara. Tanken är att slippa riva hela våtrummet vid vattenskador och istället delreparera.

Vid ett föredrag hos EMTF Umeå berättade Marcus Lundin om att Sluta riv har infört krav på mätbarhet av fukt i våtrum vid nybyggnation, ombyggnation och renovering, utöver tidigare regler om mätbarhet vid delreparation av tätskikt, dolda fogar på tappvatten- och värmerör samt vid anslutning mellan gammalt och nytt på avloppssystem.

Enligt Marcus Lundin kan integrerade fuktsensorer i våtrumsprojekt inte bara undvika kostsamma vattenskador, utan också ge ökad säkerhet, kvalitet och hållbarhet i fas­tigheterna. Fuktsensorer ger fastighetsägaren förmågan att proaktivt övervaka fukt, vilket innebär tidig upptäckt av problem och möjlighet till hållbara delreparationer istället för omfattande renoveringar och onödiga rivningar.

Marcus Lundin konstaterade att det blir snabbare, billigare och lägre klimatpåverkan av delreparationer. Han menade att det tar tre, fyra veckor att riva och kostar 100 000–300 000 kronor jämfört med en delreparation som tar högst fem dagar och kostar 10–30 procent av vad det kostar att riva badrummet.

Sluta rivs branschregler kompletterar byggbranschen inom ett område som inte tidigare reglerats och är avsedda att kombineras med andra gällande branschregler.

Dela socialt
Publicerad 19 december 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?