Så minskade Kopparstaden elanvändningen

Det kommunala fastighetsbolaget Kopparstaden i Falun vann kategorin ”Effekttoppar och förnybar energi” i tävlingen Klimatinitiativet som anordnas av Sverige allmännytta. Priset fick de för att de tillsammans med andra lokala aktörer skapat förutsättningar för att anlägga en fastbränslepanna i Sundborn utanför Falun som eldas med biobränsle och ett närvärmenät i ett samhälle med färre än 1 000 invånare.

Så minskade Kopparstaden elanvändningen
Kopparstadens energi- och miljöchef, Kenneth Ahlström. Foto: Mark Kretz

FALUN. Projektet är ett samarbete mellan kommunala bolag och kommunalförvaltning. Tillsammans har förutsättningar skapats för att i en mindre kommundel kunna anlägga ett närvärmenät med en biobränslepanna på 350 kW. Projektet innebär att eldningsolja (cirka 8 000 liter) som normalt används som spetsbränsle i skolan kan fasas ut. Miljöbelastningen från skolans uppvärmning minskar med 70 procent. Cirka 250 000 kWh elenergi per år kommer att avlastas elnätet i Sundborn. Effektökning i det lokala elnätet undviks också de kallaste dagarna på året, tvärtom minskar effektuttaget av el för eluppvärmning vid dessa tillfällen jämfört med tidigare. Detta trots att Sundborn nu får ett tillskott på 24 klimatsmarta lägenheter med trästomme.

Vid en teknikträff arrangerad av EMTF Dalarna berättade Kenneth Ahlström, energi- och miljöchef hos Kopparstaden, om de tekniska lösningarna som ledde fram till att företaget vann Klimatinitiativets kategori ”Effekttoppar och förnybar energi” för andra året i rad. Enligt Kenneth Ahlström fanns det från början tankar på att installera värmepumpar, antingen fyra mindre, eller en stor, med ett kulvertnät. I området finns också ett antal andra hus som Kopparstaden äger, liksom att den närliggande skolan behövde ny värme. Tillsammans med Falu energi & vatten utreddes kostnaderna för ett lokalt fjärrvärmesystem, som till slut visade sig få en kostnad som var acceptabel.
– Det här är nästan det minsta nätet, mindre än en GWh, så detta var inte självklart att bygga, sade Kenneth Ahlström.

Sedan man bestämt sig för att bygga fjärrvärmenätet har beslut tagits att bygga en ny sporthall och en ny skola, vilket ökar värmebehovet. Detta gör att ekonomin i projektet blir bättre, enligt Kenneth Ahlström. Panncentralen består av en biopanna på 350 kW och en spetspanna på 450 kW. Till det finns ackumulatortank på 7,5 kubikmeter för att lagra energi som ska klara störttappningar under morgnar. Förutom de nya byggnaderna, kommer en värmepump att ersättas, liksom den enda kvarvarande oljepannan i bostadsbolagets fastighetsbestånd.

Dela socialt
Publicerad 25 april 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?