Så blev EMTF-golfen störst i vvs-branschen

EMTF-golfen är vvs-branschens största idrottsevenemang. I drygt 20 år har det genomförts riksfinaler. – Lokalt har vi arrangerat golftävlingar ännu längre, säger Jan Dahlqvist, EMTF Malmö.

Så blev EMTF-golfen störst i vvs-branschen
Vi har en bra mix av sponsorer, säger Nicklas Jonasson, Swegon. Foto: Jaana Petherbielke

Tävlingen beskrivs av deltagare och arrangörer som ett bra sätt att under trevliga och socialt otvungna former träffa branschkolleger och knyta viktiga kontakter.
Inför årets riksfinal på Arninge golfklubb i Täby norr om Stockholm genomfördes en rad lokala tävlingar i Sverige. Runt 350 personer deltog i de cirka 15 kvalificeringstävlingarna som arrangerades av EMTF:s lokalavdelningar och nätverk.
Deltagarna tävlade i två olika klasser: A-klassen för dem med handikapp 0–16,4 och B-klassen för spelare med handikapp 16,5–36.
De bästa i varje klass gick vidare till riksfinalen, i allmänhet de tre främsta även om antalet varierade något beroende på hur många medlemmar respektive avdelning har.
I riksfinalen fanns det även en sponsorklass.

Sedan några år tillbaka genomförs riksfinalen alltid på en golfbana i Stockholmsregionen.
– Lokaltävlingarna är öppna för alla i vvs-branschen. För att få delta i riksfinalen behöver man även vara medlem i EMTF, säger Jan Dahlqvist, som driver företaget JD Klimatkonsult AB och som sedan början av 2000-talet har arrangerat Malmötävlingen.
– Men den har funnits betydligt längre än så. I år genomfördes den på Örestads golfklubb i Lomma. I fjol spelades den på Öresund golf­klubb söder om Landskrona och dessförinnan på banor i bland annat Sjöbo och Eslöv.
Fram till häromåret arrangerades Malmötävlingen alltid i slutet på maj.
– I samband med pandemin flyttades den till augusti. Vi har därefter låtit den vara kvar där.
Varför då?
– Under maj genomförs det en del annan företagsgolf plus att många nog kan känna att ringrosten efter vintern inte hunnit släppa ordentligt.

Jan Dahlqvist, JD Klimatkonsult AB. Foto: Privat

Jan Dahlqvist berättar att 45 spelare hade anmält sig till årets kvaltävling. Alla utom ett par startade.
– Efter att antalet deltagare minskat under några år tog vi bort startavgiften. Det har gjort att antalet istället ökar något för varje år. Tävlingen finansieras numera helt med hjälp av sponsorer.
– I år hade vi 21 sponsorer som betalade 2 200 kronor vardera. För det fick de ha med sin logotyp på tävlingsinbjudan och blev presenterade i samband med att tävlingen började och vid prisutdelningen. De fick också visa upp sig på annat sätt och även dela ut giveaways vilket en del gjorde.
Tävlade du själv?
– Nej. Det är ganska mycket arbete med att jaga sponsorer, sköta anmälningar, fixa priser och pricka av alla deltagare. Att även vara med och tävla blir för stressigt, även om det är en mycket trevlig tävling.

Henrik Siverbrant, IMI Hydronic Engineering. Foto: IMI Hydronic Engineering

Som vanligt spelades den största deltävlingen i Göteborg.
– Vi brukar vara mellan 90 och 100 deltagare. I år genomfördes tävlingen i juni på Öijareds golfbana mellan Lerum och Alingsås, berättar Henrik Siverbrant vid IMI Hydronic Engineering, som sedan flera år tillbaka är med och arrangerar genom EMTF Göteborg.
– Den innebär en bra möjlighet att träffa branschfolk och nätverka. Vi brukar ha sponsorer på varje hål. Någon kan bjuda på kaffe, en annan på korv och bröd eller kanske godis. Andra kanske visar upp någon produkt.

Sedan några år tillbaka ge­-­nomförs alltid ”Norrlandsdeltävlingen” i Umeå.
– Vi har haft vår lokala tävling i runt 30 år. Tidigare varierade tävlingsorterna. På grund av de långa avstånden var det få deltagare från exempelvis Västernorrland när tävlingen arrangerades i Norrbotten och tvärtom när den var i Västernorrland. Till slut bestämdes det att det var bättre att alltid arrangera den i Umeå som ligger däremellan och som dessutom brukar ha med flest deltagare, berättar Nicklas Jonasson på Swegon och EMTF Umeå.
– I årets deltävling som ge-
nomfördes i augusti var vi cirka 30 tävlande. Även om vi hade hoppats på några fler var det mycket trevligt och en möjlighet att träffas, ha roligt och umgås.
– Vi har som målsättning att även försöka ha en liten middag och umgås kvällen innan.
Nicklas Jonasson säger att arrangemanget bygger på sponsring.
– Vi har en bra mix av sponsorer från branschen. Det kostar trots allt en del att hyra en bana. Det är dessutom trevligt att kunna ha roliga priser.
Hur gick det för dig?
– Det gick mindre bra. Jag kvalificerade mig inte till finalen. Jag är ändå på plats som representant för Swegon som även sponsrade finalen.

Text: Mikael Bergling

Dela socialt
Publicerad 25 oktober 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?