Paxa paket i tomtens säck

Tomtefar Reinfeldt har just släppt ner sin stora julklappssäck med forskningspropositionen för antagande i riksdagen. God Jul och fyra Goda Nya År!
Samhällsbyggnadssektorn har glädjande nog fått ett färgglatt jättepaket med märkbart ökat forskningsstöd i propositionen, och området Hållbar samhällsbyggnad får extra pengar genom Formas.

Det är väldigt bra att regeringen vill satsa mer på forskning och utveckling inom den byggda miljön. Ännu bättre hade det varit om det på något sätt markerats i propositionen att inomhusmiljön ska prioriteras som forsknings- och utvecklingsområde. Så väl är det tyvärr inte.

Du som just nu läser min krönika i Energi & Miljö behöver knappast övertygas om att inomhusmiljön är central för människans hälsa och välbefinnande. Du ifrågasätter knappast heller att god inomhusmiljö måste gå hand i hand med energieffektivitet. Från regeringshåll är detta långt ifrån självklart. Till och med inom själva samhällsbyggnadssektorn finns det många som förbiser betydelsen av inomhusmiljöfrågorna, hur konstigt det än kan låta.

Som personförening har vi 7 500 röster att höja för att lyfta inomhusmiljöforskningens betydelse för den hållbara och hälsosamma byggda miljön. Det är därför EMTF tillsammans med Svensk Ventilation och IQ Samhällsbyggnad nu sätter ner foten och formulerar de prioriteringar som behöver göras för inomhusmiljöforskningen i Sverige de närmaste fyra åren. Genom att på äkta ”myndighetska” uttrycka installationsbranschens tydliga samstämmiga vilja beträffande behov och engagemang för forskningsområdet har vi denna enda och sista chans att muta in en del av forskningsmiljonerna. Missar vi chansen kommer liksom tidigare miljonerna att rulla vidare till andra områden inom samhällsbyggnad, där man haft större inflytande och högre röst under propositionens framtagande.

Vilka behov inom inomhusmiljöforskningen tycker du att vi ska prioritera de närmaste fyra åren? Vad säger din branscherfarenhet att vi har störst behov att forska om och utveckla på kort och lång sikt? Mejla mig och berätta.

God jul och gott nytt år!

Dela socialt
Publicerad 12 december 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?