Ordföranden har ordet

Båtens kalkyl ger tankar om hur branschen bör agera


Foto: Clas Göran Carlsson

Tack för förtroendet att få vara ordförande i Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF). Jag har varit medlem i EMTF i över 40 år, sedan min tid på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), och jag har suttit i styrelsen i tre år. Sedan 2010 koordinerar jag arbetet inom nätverket BeBo, Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus. Detta tillsammans med mina erfarenheter från konsultbranschen hoppas jag kan komma till nytta för mitt engagemang i EMTF.
Men – vem är då Göran Werner? 1977 blev jag civilingenjör på KTH Maskinteknik, Institutionen för uppvärmning och ventilationsteknik. Därefter har jag jobbat i energi- och installationsbranschen, mestadels som konsult men också några år i mitten av 1990-talet som drift entreprenör. Från årsskiftet har jag deltidspensionerat mig. Men de senaste 14 åren har jag jobbat inom sektion Byggnadsfysik i WSP Sverige AB. (För att skapa energisnåla byggnader med god miljö, med bra inneklimat och dagsljusförhållanden, måste man hitta lösningarna mellan arkitektonisk utformning, bra och sund byggteknik samt energieffektiv och driftsäker installationsteknik.)

 

Ett av mina stora intressen utanför jobbet är att vara ute i skärgården i min 36-fots segelbåt. Jag ser en parallell med mitt miljövänliga energisystem i segelbåten och hur vi bör tänka och agera i vår bransch. För några år sedan tröttnade jag på att känna dåligt samvete när jag behövde köra dieselmotorn för att ladda batterierna till kyl, frys, instrument och belysning i båten. Solpanelen räckte inte, så jag installerade en bränslecell som ger cirka fyra amp och som går på metanol för 60 kronor litern!
Hur ser lönsamhetskalkylen ut? Jo, lite grovt räknat på drifttider med mera kostar mina miljövänligt producerade kilowattimmar cirka 15 kronor styck i rörlig kostnad. Och slår jag ut investeringen för solpanel och bränslecellen (cirka 30 000 kronor) på 20 år får jag lägga till 75 kronor. Alltså, ett totalt elenergipris på cirka 90 kr/kWh.

Alternativet är att köra dieselmotorn med 60 amp generator några timmar 20–30 dagar per säsong. Hur ser då den kalkylen ut? Grovt räknat, en rörlig kostnad på cirka 2 kr/kWh, alltså helt okej. Men om vi antar att motorns livslängd kortas ner med cirka tio procent får jag lägga på en extra underhållskostnad på cirka 2 000 kr/år, utslaget på livslängden. Ett tillägg på 80–100 kr/kWh! Vad kan branschen lära av detta? Jo, att alltid göra en livskostnadskalkyl och att inte glömma alla alternativkostnader när man jämför åtgärder i ett energiprojekt.

Göran Werner
Ordförande i Energi- och Miljötekniska Föreningen

Dela socialt
Publicerad 29 augusti 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?