Ny värme och kyl lockade
Energisystemet i fastigheten S:t Jörgen i Malmö har fått en ny värme- och kyllösning, vilket lockade EMTF- medlemmar i Malmö.
Till S:t Jörgen i Malmö kom det ett gäng nyfikna och engagerade EMTF medlemmar som var intresserade av att ta del av fastighetsbolagets Wihlborgs egen lösning – att ta till vara på värmen och kylan i en och samma fastighet, och gå från energiklass E till B på ett år. Där den totala energianvändningen har minskat med 55 procent.
S:t Jörgen i Malmö har minskat energianvändningen med 55 procent
I den inledande föreläsningen berättades det om att genom att fasa ut köldmedier med stor miljöpåverkan har Wihlborgs med långt samarbete tillsammans med Klimatkyl minskat sin potentiella klimatpåverkan med tusentals ton koldioxid från 1997 till i dag. Nyckeln till framgången är en unik värme- och kylmaskinslösning som är utvecklad av Wihlborgs drifttekniker Jan Larsson tillsammans med Klimatkyl, som med befintligt fjärrvärme- och fjärrkylsystem återvinner värmen och kylan i fastigheten.
Vi fick också lära oss lite historia om vilka köldmedium som varit aktuella genom åren. De naturliga köldmedium vi använder oss av i dag är ammoniak, koldioxid och propan, vilket visade sig vara samma som vi använde på 1850–1920-talen. Däremellan har vi använt oss av syntetiska köldmedium, där forskare kommit fram till att ozonlagret tagit skada samt gett kraftiga växthusgaser. Studiebesöket avslutades i fläktrummet på S:t Jörgen där EMTF-medlemmarna fick svar på sina frågor och funderingar av Emil Silverberg och Håkan Arvidsson från Klimatkyl samt Jan Larsson från Wihlborgs.
Therése Thern