MEDLEMSPROFILEN | 3 jul 2023

MEDLEMSPROFILEN: Utbildningen blev ett klipp

För att inte hela tiden göra som de vuxna ansåg vara bäst valde Sofia Lundborg i Katrineholm att inte läsa de akademiska linjerna på gymnasiet, utan valde en praktisk utbildning.

MEDLEMSPROFILEN: Utbildningen blev ett klipp
Medlemsprofilen Sofia Lundborg i Katrineholm. Foto: Privat

– Jag kommer från en industrifamilj, min mamma jobbade på Ericsson och pappa på Scania. Jag var duktig i skolan, hade höga betyg och hade lätt att lära mig saker så skolan kanske var lite långtråkig och inte utmanade mig tillräckligt. När jag gick på högstadiet och hade höga betyg förutsatte alla runt omkring mig att jag borde läsa vidare till något akademiskt yrke, berättar Sofia Lundborg.

Därmed väcktes en liten rebell i henne och Sofia Lundborg valde istället att välja en praktisk utbildning, till frisör.

– Det krävdes höga poäng att komma in, men det var en praktisk linje, inte en teoretisk. Går man en yrkesinriktad linje har man ju ett yrke, tänkte jag och frisöryrket verkade vara ett roligt och socialt yrke.

Under gymnasietiden läste hon parallellt in de ämnen som behövdes för att senare kunna söka in på högskolan, om det skulle behövas i framtiden.

– Redan under utbildningstiden insåg jag att jag inte kommer att vilja fortsätta med frisöryrket till pensionen. Det är ett slitigt jobb som tar hårt på kroppen.

Efter gymnasietiden startade hon en egen frisörfirma och hyrde en stol i en frisör­salong i Katrineholm.

Jag har noterat att många konsulter, som bara arbetat inom konsultskrået, inte har samma förmåga att tänka som entreprenörerna gör.

– Efter ett par år tröttnade jag på frisörarbetet och funderade på vad jag skulle göra med mitt liv. Min man och jag fick vårt första barn, Leon, 2009 och under tiden när jag var föräldraledig började jag plugga till vvs-ingenjör.

Valet att läsa till vvs-ingenjör baserade Sofia Lundborg på flera faktorer.

– Jag satt och funderade på vad jag skulle vilja bli, var utbildningarna och pengarna fanns. Men jag visste att jag hade läshuvud så jag var inte rädd att ge mig in i en främmande utbildning och bransch.

Efter examen 2012 fick Sofia Lundborg arbete på en vvs-firma i Norrköping, Rörproduktion. Bolaget hade startats av en tidigare IUC-elev, André Roos, där hon även genomfört sin praktik.

– På Rörproduktion jobbade jag med allt i från konstruktion till kalkyl och projektledning. Det var ett nystartat bolag under snabb tillväxt, så man fick möjlighet att testa på många olika områden. Vi var väl drygt 20 medarbetare när jag kom till Rörproduktion och på kort tid växte vi kraftigt. Det var där jag fick lära mig att arbeta i hetluften och det är jag glad för i dag. Hade jag inte haft entreprenaderfarenheten hade jag nog sett på saker på ett annat sätt. Jag har noterat att många konsulter, som bara arbetat inom konsultskrået, inte har samma förmåga att tänka som entreprenörerna gör.

2016 köpte Rörproduktion ett enmans­konsultföretag i Norrköping där Sofia Lundborg utsågs till vd. I dag har företaget, Projpartner öst, tolv anställda med verksamhet i Katrineholm och Norrköping.

Fakta

Sofia Lundborg

  • Född: 1984
  • Blev medlem: 2009
  • Karriär: 2000–2003 utbildning till frisör, 2003–2010 frisör, 2010–2012 utbildning till vvs-ingenjör, 2012 konstruktör på Rörproduktion, 2016 vd för VVS-Tjänst/Projpartner öst
  • Bor: Villa i Katrineholm
  • Familj: Make och två barn, samt katt
  • Fritidsintressen: Umgås med familjen, Crossfit och föreningsliv

Idrott har varit en stor och viktig del av Sofia Lundborgs liv, i ungdomen spelade hon bordtennis med framgång. Numera ägnas en stor del av tiden till crossfit men också att hjälpa barnen med träning i fotboll, handboll, gymnastik och innebandy. Hon är ordförande för Katrineholms SK som har över 300 aktiva ungdomar.

– Med två barn som delar mitt stora idrottsintresse följer det såklart en hel del ideella åtaganden under helger och kvällar.

Familjen bor i en villa med trädgård i Katrineholm som även den behöver uppmärksamhet och tas om hand och när det vankas semester står en husvagn i Västervik där de kan koppla av och njuta av sommar och sol.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 3 juli 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?