Medlemsprofilen Tove Jensen

Matematik och miljö blev – vvs

Det var en kombination av intresse för naturvetenskap och matematik och miljöfrågor som fick in Tove Jensen i vvs-branschen. Trots att ingen i släkten arbetat som ingenjör eller inom bygg.

Född: 1990
Blev medlem: 2014
Karriär: Studier vid Karlstad universitet, sedan 2014 vvs-konstruktör hos Värmex
Familj: Sambo
Bor: Lägenhet
Fritidsintressen: resa och läsa böcker

 

Född på en ort full med historiska händelser, som exempelvis freden i Knäred och Danske fall, växte hon upp i en lantlig miljö utanför orten Knäred i södra Halland. Någon i släkten som arbetat med ingenjörs- eller byggrelaterade ämnen har inte Tove Jensen.
– Mina föräldrar jobbade som förskollärare båda två och inom vården med förståndshandikappade. På gymnasiet i Laholm läste hon naturvetenskaplig linje, mycket beroende på intresset för matematik och naturvetenskap. – Jag gillar matematik, fysik och naturvetenskap. Det var därför jag valde naturvetenskap i gymnasiet och att läsa till civilingenjör. Jag hade ganska lätt för matematik och fysik i skolan. Det är kul med logiskt tänkande. Fysiken är intressant, eftersom den förklarar hur saker fungerar, både naturen och saker vi själva har byggt, säger Tove Jensen.

Efter gymnasiestudierna läste hon energi och miljö vid Karlstad universitet. – Jag ville läsa något med energi och miljö vilket fanns som utbildning i Karlstad. När jag kollade Göteborg och Lund hade de inga direkta program som lockade lika mycket. De som hade den utbildning jag ville ha fanns i Karlstad och Uppsala samt längre norrut, och då fick det bli Karlstad. Karlstadsborna är väldigt trevliga och glada. Det var nyttigt att flytta hemifrån. Det första året var extra spännande. När hon började studierna fanns inga tankar på att bli vvs-projektör.
– Jag visste inte vad vvs stod för, men fem år senare visste jag mera, bland annat efter att ha gått en kurs i installationsteknik. När det var dags att söka jobb stod valet mellan att söka det inom vvs- eller energiproduktionsområdet. – Det fanns lite olika kurser att välja mellan i programmet – men i huvudsak var det ganska strikt vilka kurser som gavs. Energi och miljöinriktningen hade ganska bestämda kurser, medan man i industriell ekonomi hade friare att välja vilka kurser man ville läsa.

När studierna var avklarade efter fem år vändes dock inte kosan mot hembygden. – Jag var inriktad på att flytta söderut, till Göteborg eller Helsingborg, men så var det en arbetsmarknadsdag då Värmex var där. Jag pratade med dem och så fick jag komma på intervju. Då insåg jag att de flesta studiekompisar skulle flytta till Stockholm, så då vore det bäst att hänga på det gänget. I dag har hon fortfarande kontakt med ett antal före detta studiekompisar i Stockholm.

2014 på hösten började hon hos Värmex i Tyresö. Genom lite tur fick hon lägenhet i en villa i Tyresö, två kilometer från jobbet. – En halvtimmes promenad varje morgon är skönt. Är man från landet är man van vid en buss per dag… Fritiden ägnas åt att vara i naturen. – Jag var lite orolig när jag flyttade till Stockholm, men det finns mycket fin natur här. Annat är att resa utomlands varje år. Jag gillar att resa långt, har bland annat vandrat inkaleden till Machu Picchu i Peru och ö-luffat i naturen på Filippinerna.

Text: Mark Kretz. Foto: Privat.

 

Fotnot 1: Sverige och Danmark slöt fred i Knäred 1613 efter Kalmarkriget.
Fotnot 2: Historien om Danske fall sägs härröra från en händelse år 1676, då svenska soldater jagade danska soldater upp på en bro som kollapsade, varvid åtskilliga danskar föll ner och drunknade i det forsande vattnet.

Dela socialt
Publicerad 29 augusti 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?