Medlemsprofilen Thomas Lindhstorm
Foto: Privat
Uppvuxen i Solna är Thomas Lindhstorm AIK:are från födseln. – Min lärare i grundskolan var mittfältare i AIK, så det fanns inte en chans att man inte skulle bli AIK:are, konstaterar han.
I unga år läste Thomas Lindhstorm företagsekonomi vid Stockholms universitet, men näringslivet lockade, vilket gjorde att han började som säljare hos dåvarande Fosselius & Alpen (nuvarande Dahl) i slutet av 1970-talet.
– På den tiden var det naturligt att man från att arbeta som innesäljare hos en grossist sökte sig till att bli säljare hos en leverantör. Jag började så småningom på Bentone Electro-Oil, som var en sammanslagning av de två största oljebrännarfirmorna, som värmepumpsäljare. Men 1986 lades försäljningsavdelningen ned, vilket gjorde Thomas Lindhstorm arbetslös. – Jag fick en bra lösning eftersom jag fick två års betalda studier, så jag pluggade på RMI Bergh i två år. Det var väldigt frikostigt, vilket ledde till en examen i marknadsekonomi.
Efter examen frilansade han några år som marknadsundersökare, bland annat för Posten, innan han började som säljare hos Thermia på provision. – När Thermia gick i konkurs frågade konkursförvaltaren om jag kunde stanna kvar, vilket jag gjorde. Dåvarande ägaren hade i början så dålig likviditet att man fick kolla med honom om man kunde få ut sin månadslön på utsatt tid, eller senare. Han var väldigt ärlig och sa att han inte hade pengar just den veckan, så då var det bara att vänta. Efter ett antal år – då Thermia började gå bra och växa och utmaningen hade försvunnit – valde han att sluta och gå över till Nibe 2001, där han stannade till 2009. Efter en kort sejour hos Värme och Kylgrossisten, fick han ett erbjudande från EVI Heat om att bli marknadschef där. Där var det också som han insåg att hans efternamn, Lindström, inte var gångbart i Kina, när han var där för att göra affärer. – Kineserna kunde inte få ihop det här med Lindström, utan uttalade det Lindhstorm, så när jag skulle gifta om mig, tänkte jag att det vore enklare för alla om jag bytte namn men nu är det inga i Sverige som förstår. Det blir felstavat stup i kvarten.
Efter ett antal år bytte han jobb och är i dag värmepumpsäljare hos det finska företaget Gebwell, som också är leverantör av bland annat prefabricerade fjärrvärmecentraler. Under de år han arbetat där har företaget ökat omsättningen från tre till 30 miljoner kronor. – Man säljer mer och mer tjänsten eller funktionen och mindre produkten, det är utmaningen eftersom det blir komplext. Jag hade en kollega som sa att han hängde med när det gällde rörmokeriet och även när det handlade om brunnsborrning, men när det kom till bredband och digitalisering var han inte med. Det man märker i dag är att det handlar om digitalisering och it, samtidigt som det fundamentala glöms bort. För fyra år sedan flyttade han från Stockholm och ut i skogen i Uppland, med en kilometer till närmaste granne. – Jag är ett riktigt stadsbarn som plötsligt sitter med en fågelbok och konstaterar att utanför fönstret sitter en steglits.
I alla år har han läst konsthistoria. – Jag fascineras av tanken att alla de stora franska målarna, Monet, Degas med flera, satt på ett och samma kafé och hade ont om stålar. Om de hade vetat vad deras tavlor kostar i dag, skulle de nog blivit förbannade.
Text: Mark Kretz