Medlemsprofilen: Therése Thern • Energi & Miljö 2 2021

Medlemsprofilen: Therése Thern • Energi & Miljö 2 2021

Frisk fläkt i ventilationsbranschen

Hus och arkitektur har sedan unga år varit Therése Therns intressen och hennes första vision var att bli arkitekt.

Therése Thern minns och berättar:

– När det var dags för gymnasiet valde jag fyraårig teknisk linje, och i tvåan var tanken att välja bygg och anläggning som inriktning. Men när den dagen kom, visade det sig att vi bara skulle bli tre i klassen, så då tänkte jag om och valde vvs-inriktning i stället.

Hon gick ut gymnasiet 1986, och hade då ändrat sig och fått nya planer på vad hon ville jobba med.

– Sista veckan före examen frågade vår lärare i styr- och reglerteknik vad vi ville bli eller göra. Alla svarade att de ville bli konsulter eller läsa vidare, medan jag svarade att jag vill bli säljare. Han skrattade lite grand och sa att jag borde jobba lite som konsult några år först.

Så blev det till en början. Hon började hos VVS-Konsulterna i Malmö, men var bara där under en kortare tid, eftersom hon blev uppringd av Lasse Lundeberg, Klimatbyrån, som behövde en säljare.

– Han hade varit i kontakt med min styr- och reglerlärare från skolan och frågat om det fanns någon elev som skulle passa som säljare. Svaret blev ju ja, så efter en intervju ledde det till min efterlängtade tjänst som säljare.

Där stannade hon i 19 år. Under den tiden omfattade hennes försäljningsdistrikt Skåne och västra Sverige, vilket ledde till mycket resande.

– Här fick jag en bra start i min karriär som säljare och hade många trivsamma år. Förutom de sälj- och teknikerfarenheter jag samlade på mig under åren, fick jag lära mig mycket om personlig utveckling. Lasse har varit lite som en mentor i livet. Jag hade cirka 70 procent entreprenörer som kunder och 30 procent vvs-konsulter och jobbade självständigt i mitt distrikt.

Efter 19 år fick hon erbjudande om en tjänst som säljare på Swegon, där försäljningsdistriktet var mindre, Malmö–Lund.

2011 letade hon sig tillbaka till Klimatbyrån. Där hon stannade i drygt sex år med ett nytt distrikt på östra sidan av Sverige. Mot slutet sålde hon också ångbefuktare.

2018 dök det upp en annons på Slussen.biz att Inventiair sökte säljare.

– De hade sitt säte i Stockholm och en säljare i Göteborg. Jag fascinerades av inblåsningstekniken och deras sätt att presentera den och hur de presenterade sig själva – ventilationsnördar. Så jag tänkte: Här vill jag jobba!

– Sagt och gjort, jag ringde Petter Lundgren och kunde konstatera att det var i Stockholm tjänsten fanns.

– Vi hade ett samtal där jag frågade om de inte hade funderat på att ha en säljare i södra Sverige, för att vi vill också ha frisk luft i vistelsezonen. Efter det blev det helt tyst – sedan sa han att jag skulle skicka in mitt cv.

Efter ett tag ringde hon upp igen, och då gick det vägen.

– Jag ångrar inte det en dag – ventilation har fått en helt ny betydelse sedan jag började här. Det de stod för kunde jag stå för. Människan och byggnader har alltid varit ett stort intresse för mig, och nu får jag jobba med både och – att förse både människor och byggnader med bra luftkvalitet. Ventilation är ju byggnadens andningsorgan som ska förse människorna med frisk luft i vistelsezonen.

I dag har hon sitt kontor i ett företagshus på Lorensdal i Vellinge, i en fantastisk miljö med lunchrestaurangen Bar Bistro rakt över gården. Dit är man alltid välkommen på fika, lunch och tekniksnack.

Privat ägnar hon sig åt att vara mycket ute i naturen, och gillar att hålla igång med träning och bra kost. Nu under pandemin har intresset för utomhusträning ökat.

Andra intressen är inredning och trädgård och allt som har med personlig utveckling och en hållbar framtid att göra.

Text: Mark Kretz

—————————————-

Det här är Therése Thern

• Född: 1966
• Blev medlem: 2012
• Karriär: Gick ut gymnasiet 1986, konsult hos VVS-Konsulterna 1987, teknisk utesäljare hos Klimatbyrån 1987–2006, teknisk utesäljare hos Swegon 2006–2011, teknisk utesäljare hos Klimatbyrån 2011–2018, regionsansvarig teknisk utesäljare hos Inventiair sedan 2018
• Familj: Son och dotter
• Bor: Radhus i Höllviken
• Fritidsintressen: Familjen, motion, cykla

Dela socialt
Publicerad 24 februari 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?