Teknikern som gärna styr

Niklas Wallenbeck har varit Varberg trogen. Född med en pappa som hade ett byggentreprenadföretag fick han tidigt börja hjälpa till på somrarna både på byggen och i byggfirmans lager.

Teknikern som gärna styr
Niklas Wallenbeck. Foto: Systeminstallation

Som intresserad av matematik och teknik var det inte så svårt för Niklas Wallenbeck att välja yrkeslinje, i synnerhet inte när en släkting tipsade om en intressant gymnasieutbildning inom el-, tele-, styrning och reglerområdet.

– När jag slutade grundskolan hade jag väldigt bra betyg i bland annat matematik. Men jag valde en yrkesförberedande tvåårig linje eftersom jag gillar att arbeta med händerna. Gymnasielinjen lät komplicerad men också intressant eftersom det innehöll både el och tele och mekanik. Någon militärtjänstgöring blev det inte, eftersom det blev nerdragningar när han skulle rycka in efter mönstringen.

Redan i 16-årsåldern fick han genom pappan kontakt med ett företag i Varberg, som arbetade med styr- och övervakningsprodukter, i form av att bygga styrskåp under lov och helger. Eftersom militärtjänstgöringen inte kom emellan, anställdes han på heltid på företaget. Efter ett par år bytte han arbetsuppgift till att åka ut på byggen och skruvade upp och kopplade upp skåpen mot installationerna och driftsatte. Ytterligare något år senare blev han projektledare.

Efter åtta år på samma företag beslutade han och tre kolleger att starta eget företag, som heter Systeminstallation med huvudkontor i Varberg.
– Namnet var en nödlösning, eftersom de andra förslagen inte gillades av Patent- och registreringsverket. Systeminstallation var vårt sista förslag. I dag arbetar han som projektledare för att få synergieffekter mellan kontoren. Företaget har utökat verksamheten från att enbart arbeta med styrskåp och installation av dessa till andra verksamhetsområden, liksom personalen, som i dag är drygt 160 personer inklusive anställda i de tre dotterbolagen.
– När man gör en entreprenad, har man kommit till en punkt, men arbetet är inte helt färdigt – huset är grundinställt, men det finns mycket mer att göra innan allt är optimerat. Vi var ganska tidiga med att optimera och drifta anläggningar. En av våra första kunder är Schenker Properties och vi driftar alla deras anläggningar på många olika vis. Ägarna har också tagit in en investeringsfond som delägare.
– Vi var fyra tekniker som startade företaget och hade kommit så långt att vi behövde hjälp att komma vidare, berättar Niklas Wallenbeck.

Privat ägnar han sig gärna åt att snickra eller renovera huset eller meka med bilen. Det handlar om att använda händerna och huvudet samtidigt.  Intresset för bilar kom igång i unga år. Redan vid 12 års ålder fick han och en kompis en bil som de körde med.
– Det var en grannpojke som fått en bil, och om vi fick igång den skulle vi få köra på åkern utanför bostaden. Det var ju en motivering om något. Den fick vi igång, så klart. Då lärde vi oss mycket.
Bilintresset har inte minskat, utan det åks också i sportbil.
– Jag har en liten sportbil – Porsche – som jag kör för skojs skull och gör utflykter med.

Född: 1972
Blev medlem: 2000
Karriär: Byggare av styrskåp, montering av styrskåp, projektledare hos Regelab, delägare och projektledare på Systeminstallation
Familj: Fru, son och en japansk spets
Bor: Villa
Fritidsintressen: Familjen, bilar och snickra

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 25 augusti 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?