Medlemsprofilen Sofia Rask: ”Hon valde tekniken före fotbollen”

– Thore Skogman är mammas favorit. Min mamma och min mormor träffade honom flera gånger. Det konstaterar Sofia Rask när barndomsorten Hallstahammar och ortens stora artist kommer på tal.


Foto: Stefan Tell

Född: 1980
Blev medlem: 2011
Karriär: Började 2006 som konstruktör hos Systemair i Skinnskatteberg, utsågs 2012 till produktchef och 2014 till teknikchef
Bor: Västerås
Fritidsintressen: Träning och umgås med familjen

Att Sofia Rask hamnade i vvs-branschen var helt slumpmässigt – ingen i familjen arbetade inom området. Orsaken till att hon sedan 2006 arbetar hos Systemair i Skinnskatteberg är mycket tack vare tvillingsystern. Mer om det längre fram. Grundutbildningen skedde i Västerås på ABB Industrigymnasium, en av de första friskolorna i landet.
– Vi läste in fyra år på tre år och man blev i princip gymnasieingenjör, och gick förberedande kurser för att bli civilingenjör. Efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår – som bland annat omfattade några månaders engelskastudier i Nya Zeeland – varefter hon och tvillingsystern flyttade till USA för att plugga på universitet, bekostat av ett fotbollsstipendium, eftersom systrarna spelade fotboll på elitnivå. Efter studierna arbetade hon en kortare period inom biomedicin vilket inbegrep att konstruera höft- och knäleder.
– Det var intressant, vi fick bland annat vara med när de opererade på kadaver.

Efter det året gick arbetsvisumet ut och när de kom hem 2006 sökte båda jobb, vilket resulterade i att Sofias syster fick kontakt med Systemair. – Hon pratade med teknikchefen Mats Sandor länge och väl och efter en timme berättade hon att hon redan hade ett jobb, och räckte över luren till mig, så jag fortsatte samtalet. Och på den vägen är det. Det slutade med att Sofia Rask blev anställd som konstruktör. Den första produkt hon ritade var ett ventilationsdon. – Jag fick en kravställan från produktchefen. Eftersom jag var ny fick jag hjälp av en teknisk projektledare, men det var jag som gjorde konstruktionen. En av få likheter mellan att konstruera ventilationsprodukter och höftimplantat är CAD-programmet. I övrigt är det två olika typer av modulering; hos Systemair jobbar vi med tunnplåtskonstruktion, medan moduleringarna jag gjorde i USA var solida och mer komplexa i form och material. 2009 fick hon en roll som teknisk projektledare för utveckling av Systemairs bostadsaggregat, varefter hon blev produktchef för bostadsaggregat.
– Jag fick möjlighet att lära känna andra delar av Systemair som jag tidigare inte hade varit i kontakt med. Det var mycket roligt att se och förstå hur bolaget var uppbyggt. När den svenska verksamheten lyftes ur Systemair och blev ett eget bolag, utsågs hon till teknikchef, med ansvar för bland annat tre avdelningar: konstruktions-, forskning och utveckling och Lab- och styr- och regleravdelning, med totalt 40 anställda.

Hon har i princip lämnat fotbollen bakom sig, men tränar ganska mycket. – Vi har varit ett gäng på jobbet som tränat lite triathlon för att delta i Ironman – man måste hålla på med något. Sanningen är att branschen kanske inte hade haft tillgång till Sofia Rask, om hon hade tackat ja till ett antal erbjudande att spela i den allsvenska fotbollsligan. – Den sista gången jag fick ett sådant erbjudande var det Pia Sundhage som frågade om jag ville börja i Örebro. Det kan jag ångra litet. Då hade jag förmodligen inte börjat på Systemair. Fotbollen är dock inte helt ute ur systemet – det finns tankar kring att börja som fotbollstränare. – Nu har jag kommit långt från min aktiva ålder, så det kanske kan bli aktuellt. Systern, som räckte över telefonen till Sofia, har numera startat och driver egen konsultverksamhet.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 7 maj 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?