Medlemsprofilen: Säljaren som steg in i värmen

Som dotter till dåvarande vd:n på Fellingsbro verkstäder som tillverkade radiatorer fick Eva Holmén sin första kontakt med vvs-branschen när pappan besökte mässan Nordbygg med henne som mycket liten.

Medlemsprofilen: Säljaren som steg in i värmen
Eva Holmén. Foto: Privat

Eva Holmén berättar:
– Jag besökte mässan Nordbygg i barnvagnen. Min far arbetade på Fellingsbro verkstäder och var mot slutet vd när Rettig köpte företaget i början av 1990talet. Jag sprang ju där mycket som barn, så det verkar som att det måste ha påverkat mig. Min mor var frisör, men det blev jag ju inte.
Det arvet och intresset för matematik och teknik i skolan gav vägledning till vilken bransch hon skulle jobba inom, även om de första tankarna på yrkesval var att bli lärare.
– När jag gick i skolan, i slutet av 1980talet, var det få tjejer i teknikbranscher. Då kom några tjejer och gjorde reklam för teknikprogrammet på gymnasiet. Jag gick gymnasiet i Lindesberg inriktning maskin. Efter ett år bytte jag till elinriktning. Det var en bra grund att stå på.

På uppmaning av en lärare – som menade att teknik borde kombineras med ekonomi – läste hon ekonomi vid dåvarande Örebro högskola. Efter högskolestudierna började hon på Sörbergs produktion i Kungsör som var en legotillverkare – man monterade bland annat termostatventiler.
– Jag fick ta hand om en produkt som utvecklats för Wirsbo, som hette Quick and Easy. Den slog inte i Norden, men däremot i övriga Europa.
I mitten av 1990-talet började arbetsmarknaden bli mer skakig, så hon sökte ett nytt jobb, vilket gjorde att hon började som försäljningsingenjör på Cetetherm i Örebro och sålde fjärrvärmeutrustning.
– Jag hade väl inte en direkt vvsutbildning, men började plugga och hade riktigt goda kolleger med kunskap. En viktig grej var att man kunde lära sig ute på fältet. Efter tio år började hon på Tour & Andersson.
– Det var roligt att jobba med sekundärsidan och jag sysslade med radiatorventiler och balansering, något nytt för mig. Ett litet steg åt en annan riktning blev det att jobba på Curant Trading, som fokuserade på radiatorer och fläktluftvärmare, och var då i grossistkoncernen Bra Gross som sålde radiatorer, luftvärme och liknande. Efter något år klev hon tillbaka till fjärrvärmen och började hos AlfaLaval som säljledare inom fjärrvärmeområdet.

När försäljningsorganisationen av undercentralerna överläts till Armatec fann hon att det inom Danfoss fanns en mycket intressant tjänst som säljchef för ett team som täckte halva Sverige och med hela kedjan av produkter från undercentral ända ut till radiatorn.
– Det var en bra idé att tänka helhet där man samlade allt inom värme i en organisation. Efter något år blev hon Sverigechef, men för ett och ett halvt år sedan blev hon ansvarig för en grupp som fokuserar på enbart fjärrvärme som expertämne.
– Vi behöver komma tillbaka till fokuskunskap och expertis.

Rent geografiskt har hon inte lämnat sitt barndomsområde, utan bor i Frövi en dryg mil från barndomsorten med maken sedan 30 år. Som sidointresse har de ägnat sig åt att bygga hus där Eva har ritat husen.
– Det började med att vi byggde ett fritidshus i fjällen och ett till. Sedan har vi väl byggt några hus till. Jag har tänkt bli arkitekt i mitt nästa liv, jag ritar och maken sköter byggandet.
På fritiden motioneras det, bland annat spelar hon padel med sin ena son i en lokal serie.

  • Född: 1971
  • Blev medlem: 2018
    Karriär: Produktionsplanerare hos Sörbergs, säljare hos Cetetherm, säljare hos Tour & Andersson, säljare hos Curant Trading, teamleader hos Alfa-Laval, säljchef hos Danfoss, Sverigechef hos Danfoss och nu försäljningschef på Danfoss inom fjärrvärme/fjärrkyla
  • Familj: Make och två söner på 22 och 24 år
  • Bor: Villa
  • Fritidsintresse: Familjen, idrott som crossfit och padel, tittar gärna på all typ av idrott
Dela socialt
Publicerad 20 april 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?