Medlemsprofilen Robert Ringvall
Från tråkigt till energiladdat
Det var inte vvs eller energi som intresserade Umeåbon Robert Ringvall i unga år, trots att fadern var vvs-ingenjör. Han tyckte det lät tråkigt.
Född: 1988
Blev medlem: 2017
Familj: Sambo
Karriär: Universitetsstudier i Umeå, vvs-projektör hos Ramboll, energiingenjör hos Umeå Energi
Bor: I radhus
Fritidsintressen: Familjen, programmering, spel och naturupplevelser
Robert Ringvall minns: – När jag var ung tyckte jag att det han pratade om lät tråkigt. Hur kunde någon tycka att det var kul med luft och värme? Så jag försökte hålla mig borta från ämnet. Matteintresset fanns dock vilket ledde till naturvetenskapligt gymnasium med inriktning mot programmering. Militärtjänstgöringen gjordes i Boden – ”alla norrlänningar skulle till Boden” – som skyttegruppsbefäl. – Jag gick det sista året som det var obligatorisk värnplikt. Under många år arbetade han på Coop Nord under ledigheter och mellan andra uppgifter.
– Jag var ganska skoltrött, så det var ett bra avbrott att jobba innan jag började på universitetet. Pengarna användes för resor några månader per år. Att jobba i butik ger en hel del erfarenhet och skinn på näsan. Man måste träna på tålamodet med vissa kunder.
Han sökte till energiingenjörsutbildningen vid Umeå universitet.
– Det är en bred utbildning och stor bransch.
Under utbildningen arrangerades arbetsmarknadsmässan Uniaden – där studenter kunde komma i kontakt med eventuella blivande arbetsgivare. Där kom han i kontakt med Ramboll. – Vid Rambolls monter kände jag igen Kjell Blombäck, som var före detta kollega med farsan, så vi stod och pratade en god stund. Sedan höll vi kontakt och då berättade han om ett examensarbete de ville ha gjort. Då visste jag inte vad Internet of Things, IoT, var, så det fick han förklara. Tillsammans tog vi fram hur jag skulle göra examensarbetet.
2017 tog han examen vid civilingenjörsprogrammet i energiteknik vid Umeå universitet. För examensarbetet ”The Impact of Internet of Things on Building Services Engineering” vann han ISS Facility Services studenttävling 2017 med motiveringen:
”Uppsatsen lyfter fram ett avgörande område för fm-branschens utveckling. Författaren visar på flera möjligheter med Internet of Things och utmanar synen på vad som verkligen skapar värde – och vad som inte skapar värde.”
Direkt efter skolan sökte han en ledig vvs-tjänst på Ramboll i Umeå. – Eftersom jag skrev examensarbetet åt dem och satt på deras kontor och pratade med anställda, visste jag vilka projekt de hade på gång. Det blev ganska mycket projektering hos Ramboll, bland annat en ny pir på Arlanda, men också bostads-vvs för NCC; mycket effektberäkningar för radiatordimensionering och även med programmet Ida Ice.
Efter några år började han på Umeå Energi.
– Jag är ju utbildad i energifrågorna och i samband med utbildningen hade vi ett projekt hos SCA Obbola, där vi gjorde en energikartläggning. Det var där jag fick intresse för energikartläggningar. När jag såg en ledig tjänst som energikartläggare hos Umeå Energi tyckte jag att det passade mig.
– Det vi fokuserat på är att energikartlägga Umeå Kommunföretags fastigheter, även våra egna där vi hittat mycket energibesparingar. Han har efter detta delvis fortsatt med det digitala både på jobbet och privat. – Umeå Energi har satt upp ett LoRa-nät där vi testar olika sensorer, där jag är med. Vi kan mäta bland annat hur många gånger man öppnar en dörr och skicka larm då den öppnas. Det digitala avspeglas också i att han börjat programmera Arduino på fritiden. När inte datorn lockar spelar han gärna spel, alltifrån beachvolleyboll till brädspel, eller vandrar i fjällen.
Text: Mark Kretz Foto: Robert Ringvall