Medlemsprofilen: Peter Filipsson • Energi & Miljö nr 3-4 3021

Medlemsprofilen: Peter Filipsson • Energi & Miljö nr 3-4 3021

I Göteborg fick han medvind

Text: Mark Kretz • Foto:  Elin Espling

I ungdomen ägnade Peter Filipsson en stor del av sin lediga tid åt idrott i alla dess former, för att så småningom inrikta sig på vindsurfing. Det närmaste vattnet fanns inte precis vid hemmet utanför Eskilstuna, utan vindsurfingen ägnade han sig åt vid familjens sommarstuga vid Mälaren.

I dag konstaterar han att vindsurfing inte är optimalt om man bor i Eskilstuna.

– Det var också orsaken till att jag flyttade till Göteborg, säger han.

Civilingenjörsstudierna, som följde på att han läste teknikprogrammet i hemstaden, förlades därmed till Chalmers i Göteborg.

– Jag hade suttit många år vid stranden vid Mälaren och väntat på att det skulle börja blåsa, så det verkade vara paradiset att komma till Göteborg. Men när jag väl kom till Göteborg svalnade intresset. Visst blåste det hela tiden, men här fanns mycket annat att göra. Att bo i studentlägenhet och inte ha tillgång till bil bidrog också till att andra intressen tog över.

Sedan flytten till Göteborg är han nöjd om han kommer ut på vattnet någon gång per år.

På Chalmers valde han maskininriktning, som är en bred utbildning, och som kan ge möjlighet till flera inriktningar. Efter tre år valde han hållbara energisystem, som omfattar olika typer av energisystem såsom transporter, industri och byggnader.

– Då var jag rätt inne på att jag ville jobba med energi på ett eller annat sätt. Jag valde kurser som var mer inriktade på installationsteknik. Sista året skulle jag skriva ett examensarbete åt Göteborg Energi som handlade om att använda fjärrkyla i livsmedelsbutiker.

Examensarbetet kom ut 2011. Det jobb han fortfarande har fick han tips om av sin dåvarande professor Per Fahlén vid installationsteknik hos Chalmers som hänvisade till Per-Erik Nilsson på CIT Energy Management. Kontakten slutade med att han fick anställning på företaget, där han sedan dess arbetat med energieffektivisering och inomhusklimat.

Så småningom tog han upp studierna igen för att doktorera, vilket skedde förra året.

I doktorandarbetet fick han djupdyka i ämnet självverkande kylbaffelsystem utifrån Skanskas kontorshus i Stockholm.

Att det blev detta ämne berodde på att Jonas Gräslund, då adjungerad professor hos avdelningen för installationsteknik på Chalmers tekniska högskola, med bidrag från SBUF utlyst en doktorandtjänst, en tjänst som Peter Filipsson sökte och fick.

Arbetet utfördes parallellt med andra konsultuppdrag och Peter Filipsson doktorerade som industridoktorand.

Många av EMTF:s medlemmar känner säkert igen honom som lärare inom Energimyndighetens projekt Beställarkompetens. Det är en uppgift som han kommer ihåg med värme.

– Det kan låta tjatigt att hålla samma kurs ett femtiotal gånger. Men eftersom alla deltagare har olika erfarenheter och perspektiv var det både varierande och lärorikt. Dessutom var det kul att resa runt i hela landet.

Fritiden går alltså inte åt till vindsurfing längre, utan numera ägnas mest tid tillsammans med dottern som föddes i somras. Sommaren dessförinnan cyklade han och sambon till Kroatien. Hela resan utan en enda punktering.

– Europa är fullt av fantastiska cykelvägar och trevliga människor. Det är verkligen något jag kan rekommendera!

 

DETTA ÄR PETER FILIPSSON
• Född: 1985
• Blev medlem: 2011
• Karriär: Läste till civilingenjör vid Chalmers, examen 2011, började som konsult hos CIT Energy Management 2011, doktorerade 2020
• Familj: Sambo och dotter
• Bor: Lägenhet
• Fritidsintressen: Längdskidåkning, löpning och cykling

Dela socialt
Publicerad 13 april 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?