Medlemsprofilen Pelle Pedersen

Medlemsprofilen Pelle Pedersen

Nu har han bättre vind i seglen

Som barn hade Pelle Pedersen drömmen att bli hockeyproffs. Så blev det inte. Istället utbildade han sig till segelmakare och är mästare i detta yrke.

TEXT: MARK KRETZ

Han växte upp i Västervik och läste de sista åren kemi på ett gymnasium i Linköping. Efter gymnasiet 1986 blev det ett års arbete före lumpen. Han fick då erbjudande om ett jobb som segelmakare i Stockholm. Segling har varit en stor del av hans fritidsintresse ända sedan barndomstiden i Västervik, då familjen hade egen segelbåt.

– Då hamnade jag på ett segelmakeri och där trivdes jag som fisken i vattnet. På den tiden var det ett hantverk att slöjda ihop ett segel.

Efter lumpen i Göteborg fick han erbjudande att fortsätta jobba som segelmakare i Stockholm, men ett erbjudande från en segelmakarfirma i Göteborg gjorde att han stannade kvar på västkusten. Sedan dess har han stannat i Göteborg. Arbetsplatsen erbjöd möjligheter att även segla.

– Kunderna kom till oss och köpte segel och ville få råd vilket ledde till att mina segelkunskaper ökade brant uppåt eftersom jag då var omgiven av en massa duktiga segelmakare och andra segelintresserade.

Under åren blev han mästare i segelmakeri. Under 1990-talet arbetade han som segelmakare, men övergick så småningom till att sälja båttillbehör.

– Då började min bana som säljare. Inom den marina sektorn finns många typer av mätinstrument, för mätning av hastigheter, djup och vind.

Hösten 2012 fick Pelle Pedersen möjligheten att börja på Nordtec som säljer mätinstrument för bland annat vvs-området.

– En av de viktigaste orsakerna att jag bytte bransch är att det inte alltid är bra att arbeta med sitt fritidsintresse. Nu, när jag inte jobbar med segling, har jag en mer avslappnad inställning. Sedan är det ju så att Nordtec är ett trevligt företag med en blandning av kunder.

Det finns likheter mellan tekniken som används inom båtsektorn som vvs-sektorn.

– Luftmolekylerna beter sig ju likadant, oavsett om de rör sig kring ett segel eller i en ventilationskanal. Det finns alltid effekter som är desamma, som turbulenser och liknande. För att få förståelse för de tekniska instrumenten fick jag gå våra kurser. I och med att jag började med kyl- och rökgasteknik fick jag gått kurser hos Insu, säger Pelle Pedersen.

Något han gärna brinner för är att hålla informationsträffar om instrumentkunskap för nya tekniker.

– Min ingång är att göra det till en allmän introduktion för yrkesgymnasier och yrkeshögskolor. Jag tycker att det är trevligt att vara ute bland elever.

Under fritiden är det en hel del kappsegling på hög nivå, i övrigt är det mest familjeliv, och att vara på sommarstället i Dalsland där man åker vattenskidor och seglar. Vintertid blir det skidåkning både nedför och på längden. I övrigt tränar han för att må bra. 

 

PELLE PEDERSEN

Född: 1966
Blev medlem: 2013
Karriär: Segelmakare, säljare av båtutrustning
Familj: Fru och två barn
Bor: Villa
Fritidsintresse: Segling, fritidshuset i Dalsland

 

Foto: Privat

Dela socialt
Publicerad 21 maj 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?