Medlemsprofilen Mats Reiding ”Från bruket och in i kylan”

Medlemsprofilen Mats Reiding ”Från bruket och in i kylan”

Han kunde ha blivit polis eller kock – men Mats Reiding blev vvs- och kyltekniker.

Född: 1960
Blev medlem: 2003
Karriär: 1980 pappersbruksarbetare, 1981 FN-officer, 1982 student på KTH, 1987 lärare
på KTH, 1988 vvs-konstruktör hos Theorells, 1999 olika chefsbefattningar på Energo, 2011
Classic Search Rekrytering, 2012 projektledare på Projektledarhuset, 2013 projektchef på
Projektel, 2015 vd och delägare i Optimum Consult.
Familj: Fru och tre döttrar, katten Selma
Bor: Villa i Rosersberg
Fritid: Familjen, idrott och trädgårdsarbete

Han växte upp i Avesta, nära folkparken. Fadern var murare som omskolades till ingenjör, medan modern var för tiden en typisk hemmafru som jobbade deltid, på skolbespisningen, hotell och under en längre tid på Domus.

Efter grundskolan tyckte Mats Reiding att läsa var jobbigt, men valde ändå att gå gymnasiets NA-linje, vilket var jättebra, insåg han efteråt. Efter gymnasiet gjorde han lumpen tolv månader på T1 i Linköping. Efter lumpen arbetade han på pappersbruket Stora Fors och något senare ryckte han in som FN-soldat och gruppchef under ett halvår i Cypern.

Tillbaka i Avesta var det åter pappersbruket som lockade.

– När jag kom tillbaka kändes det som jag endast varit på en lite längre rast. Då började jag fundera på vad jag skulle göra. Jag kunde ju inte varje dag lägga hjärnan i skåpet på morgonen och sedan hämta den på kvällen. Då sökte jag till både polishöghkolan och KTH/Maskinlinjen och kom in på båda, men valde KTH och flyttade 1982 till Stockholm.

Examensarbetet handlade om att göra beräkningar på AC-anläggningen för Volvos 740-modell.

– Jag skulle ta reda på ekvationen för kyleffekten i 740-modellen och speciellt för kondensorn. Det var spännande men samtidigt lite kämpigt att mäta och med integraler samt verifiera värdena.

Han läste också mer kylteknik och köldmedier, examinerades 1987 och fick efter det arbete på Institutionen för Kylteknik på KTH, som lärare i termodynamik/kylteknik för blivande civilingenjörer samt gjorde rapporter för Byggforskningsrådet om läckage i kylsystem.

För att höja lönen sökte han och fick 1988 arbete hos Hugo Theorells Ingenjörsbyrå.

– Theorells behövde folk och jag fick där lära mig yrket att konstruera. De var mycket duktiga på att lära ut och 1996 blev jag gruppchef. Mitt första stora projekt var Bankhus 90.

Efter ett antal år fick han ett erbjudande att börja hos vvs-konsulten Energo.

– Det var ett bra steg, och jag fick ta mer ledarroller med ansvar för hela installationsgänget i Stockholm. Man hade alltid en lösning och vi hade intressanta projekt med både el och vvs och styr.

Så småningom gick Energo ihop med elkonsulten Retea och 2010 sålde dåvarande ägaren Bure Energo till ÅF.

Efter köpet lockades han över till rekryteringsbranschen, vilket han ägnade sig åt i ett år. Därefter ett år hos Projektledarhuset. Efter ett tag rekryterades han till Projektel där han träffade de två kollegerna som han i dag driver företaget Optimum Consult med.

Optimum Consult utför uppdrag som omfattar rådgivning kring samtliga tekniska installationer i byggnader eller anläggningar i alla tänkbara skeden. Typiska roller är projekt- eller projekteringsledning, installationssamordning, granskningar, förstudier, utredningar, energicertifieringar och valideringar, miljösamordning, framtagande av förfrågningshandlingar, upphandlingar av entreprenader och entreprenadbesiktningar.

Privat ägnas tiden åt om möjligt någon aktivitet och tre vuxna döttrar med familj.

– Vi har alltid åkt skidor och på sommaren bad, sol och dykning. Alla i familjen har dykcertifikat. Golf är en trevlig aktivitet som också frun är med och utövar. Båten ligger i Rosersbergsviken och med den tas sköna turer. Sedan finns givetvis även huset och trädgården som behöver sin tid. Träffa vänner och umgås och stå vid grillen är också mycket viktigt.

Text och bild: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 7 april 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?