Medlemsprofilen Martin Borgström

Medlemsprofilen Martin Borgström

Sitter säkert i vvs-sadeln

Två saker hänger Martin Borgström fast vid – att bo i barndomsstaden Skanör och arbeta i vvs-branchen. Den ena är han född i, den andra har han ärvt av sin far.

 

Född: 1972
Blev medlem: 1998
Karriär: Borgström VVS-Byrån, Brand & Riskgruppen, Sweco Systems, Tyréns, sedan 2013 den egna firman Borgström Installation och Byggnadstekniskt Brandskydd
Familj: Fru och tre barn
Bor: Småhus i Falsterbo
Fritidsintressen: Familjen och tävlingscykling

 

Martin Borgström berättar: – Jag bodde i Lund när jag läste vid universitet, sedan hittade jag och min fru ett hus här i Skanör, så vi flyttade hit. Även om han slutade som vvs-konsult, var det inte det han skulle bli, trots att fadern drev vvs-konsultfirman Borgström VVS-Byrån.
– Det var det min far och jag kom överens om att jag inte skulle bli.

Däremot fanns intresse för matematik och fysik, vilket gjorde att han läste vägoch vattenlinjen vid Lunds universitet, vilket i sin tur inbegrep visst mått av vvs-kunskap. Efter examen hamnade han i alla fall i sin fars vvs-konsultföretag, Borgström VVS-Byrån, eftersom han gjorde sin praktik på företaget.
– Mitt examensarbete var att skapa och bygga upp ett ISO 9000-system i en firma så det gjorde jag under ett par år på Borgström. När det var färdigt var det inte så lätt att få jobb. Men jag fick ett bra erbjudande av min far att fortsätta så jag blev kvar. Jag började med att renrita translarer för hand (pappersritningar som ska bevaras ska helst vara ritade eller utskrivna på ritfilm).

Några år efter att Borgström VVS-Byrån sålts till PQR slutade han och började på en brandkonsultfirma, och efter ytterligare några år blev han brandkonsult hos Sweco Systems. Under tiden på Borgström VVS-Byrån hade han börjat intressera sig för installationsbrandfrågor, ”alla killar tycker väl om att elda”.
– Det började med att jag gick några utbildningar med Bosse Backvik om fläktar i drift och sedan dess har det bara fortsatt. Jag fick hålla utbildningar när jag arbetade hos brandkonsultfirman.

Under åren har han arbetat inom Svensk Ventilation med utbildningar och tagit fram skrifter om bland annat fläktar i drift.
– Det blev först med BBR 2011 som det blev riktigt accepterat med fläktar i drift i samband med analytisk dimensionering, BBRAD3 kom. Sedan gäller det att hitta verktyg och ledstjärnor där vi uppdaterat handboken ”Praktiska lösningar brandskydd ventilation” och ”Vägledning fläktar i drift”, efter att det kom många frågor hur det fungerade.

Sedan 2013 driver han den egna firman Borgström installation och byggnadstekniskt brandskydd där han bland annat genomför projektering, besiktningar, utbildningar och även hjälper fabrikanter att utveckla produkter och översätta standarder från engelska tills svenska. Han sitter också med i Svensk Ventilations brandgrupp. Privat tar han hand om barnen som alla är tävlingscyklister på elitnivå, varav dottern är proffscyklist i Holland.
– Hon gick ut cykelgymnasiet i fjol och min son ska börja på cykelgymnasiet i höst. Vi far rundor och kör april till september på ungdomstävlingar i Sverige, Norge, Holland, Danmark och Österrike.

 

Text: Mark Kretz Foto: Privat

Dela socialt
Publicerad 17 juni 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?