MEDLEMSPROFILEN | 21 aug 2023

MEDLEMSPROFILEN: Mångsysslare från Skutskär

Tomas Behlander kommer från bruksorten Skutskär söder om Gävle där Stora Enso tillverkar fluffmassa för blöjor och andra hygienprodukter. 

MEDLEMSPROFILEN: Mångsysslare från Skutskär
Tomas Behlander. Foto: Privat

Vägen till vvs-världen började med att han läste drift- och underhålls­teknik på Polhemsskolan i Gävle.

– Min barndomskamrat pratade gott om den utbildningen, jag ville gå en praktisk linje och jobba med teknik. Det var en tvåårig utbildning. Första året var en grundutbildning, med ämnen som hållfasthetslära, elteknik och andra tekniska ämnen. För årskurs två fanns det fastighetsskötarlinje, kylmontörslinje och vattenkraftslinje i Jokkmokk. Det sista sökte jag, jag gillar att fiska, men kom inte in.

Istället valde han att läsa till kylmontör då en lokal kylfirma lovade jobb i stort sett till alla som gick den linjen. Men ingen fick jobb eftersom kylfirman slogs ihop med ett annan företag. Efter det kom han in på fabriken i Skutskär, först som sommarjobbare och sedan som anställd styr- och reglertekniker.

– Jag hade läst el och pneumatik och hade en bred utbildning som passade bra. Men efter några år i början av 1990-talet sade upp mycket personal.

Fakta

Tomas Behlander

  • Född: 1970
  • Blev medlem: 2022
  • Karriär: Läste till kylmontör på Polhemsskolan i Gävle, har arbetat som bland annat styr- och reglertekniker, taxichaufför samt säljare på Ahlsell och Georg Fischer
  • Familj: Sambo och två grabbar, en hund och en katt
  • Fritidsintressen: Längdskidåkning, cykla MTB, åka husbil, vara ute i naturen

Lumpen gjordes i Uppsala och Söderhamn och efteråt sökte han och fick en betald säljutbildning i Uppsala.

Det var en väldigt bra utbildning – både ekonomi, säljteknik och grunderna för säljteknik.

I utbildningen ingick praktik, vilket gjorde att Tomas Behlander hamnade hos ett styr- och reglerföretag i Gävle och fick där arbetet att marknadsföra företaget.

– Jag ordnade mässor och pratade om företaget och bjöd in olika leverantörer.

Han anställdes dock inte på styr- och reglerföretaget, utan jobbade under många år i andra branscher, exempelvis som taxichaufför, försäljare av hälsokost men också tapeter. 2006 fick han anställning som innesäljare vvs hos Ahlsell i Gävle.

– När jag var på anställningsintervjun ställde de fram vvs-katalogen och en annan katalog på bordet och sa att de här katalogerna ska du lära dig, vilket jag gjorde.

Efter några år som innesäljare på Ahlsell blev han utesäljare och fixade affärer, eller som han kallar det: ”Sparka upp dammet och de som satt inne på kontoret fick ta hand om dammet”. Men efter att en chef tog bort hans kolleger och skapade mer jobb tröttnade han. Det löste sig när han var på en konsert i Furuvik och såg Billy Idol.

– Då träffade jag säljaren på Georg Fischer, och när vi tog en öl noterade han att jag var lite nere och undrade vad som hänt. Jag berättade om jobbet, och efter det frågade han om jag var intresserad av att söka som vvs-säljare på Georg Fischer.

När jag var på anställningsintervjun ställde de fram vvs-katalogen och en annan katalog på bordet och sa att de här katalogerna ska du lära dig, vilket jag gjorde.

Efter några turer blev han anställd som specialistsäljare vvs hos Georg Fischer. Nu jobbar han mer med projekt i tidigt stadium samt hjälper de andra säljarna med kunskap kring tekniska delar på vissa av företagets varor.

I 31 år har han varit bandydomare på både amatör- och elitnivå, efter att från början varit målvakt. Under åren har han gått domarkurser varje år och dömt cirka 600 matcher från Haparanda till Växjö.

– Jag började döma när jag var 14 år och kom in i seriesystemet i elitserien när jag var 17. Sedan dömde jag ända till 2019, då jag fick jobbet på Georg Fischer.

– När jag fick det nya jobbet ville jag fokusera på det och då tänkte jag att de får åka och skälla på någon annan.

Numera ägnar han fritiden åt att titta på sport, åka husbil samt vintertid längdskidåkning, det senaste var att åka Vasaloppet i år, liksom att cykla MTB-Vasan. Ett icke naturkopplat fritidsintresse är att han är med i Gävle romsällskap.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 21 augusti 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?