Medlemsprofilen: Latinaren som blev vvs-ingenjör

Medlemsprofilen: Latinaren som blev vvs-ingenjör

Sofia Carlsén

Sofia Carlsén, uppväxt i Hägersten i södra Stockholm, hade inte några planer på att bli ingenjör, snarare humanist, och hade läst språk, bland annat latin, på gymnasiet.

TEXT: MARK KRETZ

Sofia Carlsén berättar:

– Efter gymnasiet skulle jag söka någon högre utbildning, jag hade gått den humanistiska linjen och hade tankar på att bli lärare. Då startade pappa vvs-utbildningen hos IUC i Katrineholm. Jag övertalade min kompis att söka den utbildningen, eftersom han inte heller riktigt visste vad han ville göra och pappa ville ha in elever till den nya utbildningen. När han sökte blev jag intresserad och sökte också, fast jag inte visste något om vad vvs var. Jag var alltså både insäljare och försökskanin.

Även om matematik – som var en viktig del i utbildningen – inte var det mest intressanta, klarade hon av matematikuppgifterna på IUC.

– Jag klarade det galant, tycker jag. När jag började på gymnasiet valde jag naturprogrammet, men då sa min mattelärare att jag räknade som en kratta – så då var jag väl inte riktigt mogen för det och bytte till humanistisk linje, eftersom jag var bättre på språk än matte.

Under de två års studierna i Katrineholm bodde hon i staden, men det fanns vissa begränsningar.

– Vi kunde bara gå ut på onsdagar och helger. Annars var Katrineholm helt dött.

Efter examen fick hon jobb som kalkylator hos BPA i Södertälje som samma år, 2000, döptes om till Bravida, en ort hon är tillbaka i sedan 2016.

Efter två år blev hon konsult hos Theorells i Solna som döptes om till Sweco.

– Jag var sugen på att rita, göra beräkningar och bygga upp vvs-system.

Under ett antal år bytte hon mellan olika vvs-konsultföretag i Stockholm, för att till slut hamna hos Ångpanneföreningen som biträdande uppdragsledare vilket gjorde att hon fick större möjligheter att bestämma själv.

En annan viktig del hos Ångpanneföreningen var de trevliga medarbetarna och de häftigaste julfesterna.

– På ÅF startade jag en festkommitté som ordnade små aktiviteter och fester för vår sektion. Vi jobbade ofta dag och natt, men hann festa då och då tillsammans.

Efter ÅF gick hon över till Carl Hansson rör & värme som projekteringsledare, där hon blev kvar i tre år.

– Då fick jag lära mig mycket om rör. Som konsult kom jag tyvärr ut väldigt lite och såg knappt installationerna. I dag kanske konsulterna är mer ute. Vi byggde Signalfabriken som var ett jobbigt, men häftigt projekt.

Efter Carl Hansson rör & värme hamnade hon hos Grontmij, som blev uppköpt av Sweco.

Det som hände sedan var att hon blev uppraggad för ett jobb i Södertälje – där karriären började.

– Under min föräldraledighet ringde en rekryterare och frågade om jag ville börja hos Dynamate i Södertälje, som jag inte hade en aning om vad det var. De sökte en gruppchef för konstruktionsgruppen som bestod av fem konsulter.

Så blev det att hon återvände till Södertälje, där hon väl på plats fick ”ärva” ventilationsgruppen från en kollega, vilket gjorde henne till dubbelchef. Det upphörde dock när Instalco köpte Dynamate varpå konsultgruppen avvecklades. I dag är hon chef för ventilationsavdelningen med elva anställda.

Fritiden ägnas åt familjen, med två barn, en femåring och en 15-åring.

– Jag älskar att laga mat och dricka vin, umgås med vänner och familj. Nyss hemkommen från vinresa i Italien, underbart!

 

Detta är Sofia Carlsén
• Född: 1977
• Blev medlem: 2017
• Karriär: Examinerades från IUC 1999. 2000 Bravida, 2002 Theorells, 2005 TQI, 2006 Sweco, 2008 Ångpanneföreningen, 2011 projekteringsledare hos Carl Hansson rör & värme, 2016 avdelningschef ventilation på Dynamate/Instamate
• Familj: Make och två barn
• Bor: Radhus i Segeltorp
• Fritidsintressen: Familjen, matlagning, resor

Dela socialt
Publicerad 22 december 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?