Medlemsprofilen Kirill Makarov

Flygteknikern landade i Sverige

Sankt Petersburg. Sollefteå. Umeå. Så ser resan ut för Kirill Makarov. Efter gymnasiet läste han till radioingenjör. Men det var arbetet som vvs-montör som la grunden till jobbet som produktchef på Thermotech.


Foto: Privat

• Född: 1977
• Blev medlem: 2005
• Karriär: Efter universitetsstudier, produktchef hos Thermotech
• Familj: Fru och två barn, hund
• Bor: Villa
• Fritidsintressen: Familjen, jakt

 

Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad, belägen vid floden Nevas utlopp i Finska viken. Därifrån kommer Kirill Makarov, numera boende i Umeå och verksam som produktchef hos Thermotech, producent av golvvärme och rörsystem för värme och tappvatten. Teknikintresset fick han hemifrån – där pappa var civilingenjör inom elektronik. Efter gymnasieutbildningen sökte han och kom in på Sankt Petersburgs rymd och flygteknikuniversitet för att läsa till radioingenjör.
– Universitetsstudierna handlade i grunden om radar och elektronik inom flyget, säger Kirill Makarov.

När han började studera vid universitetet arbetade han också som vvs-montör åt Thermotechs återförsäljare i staden.
– Jag jobbade på kvällar och helger som vvs-installatör och senare som vvs-projektör. På det viset kom jag i kontakt med Thermotechs vd Anders Andersson 1998. Att arbeta samtidigt med studierna var av nödtvång – studiemedlen var inte feta. – Man får inte så mycket studiemedel så att man kan försörja sig bara på dem.

Så småningom började han arbeta för det Thermotechbolag som startats i Sankt Petersburg. Parallellt med det höll han på med egna vvs-uppfinningar. – Eftersom jag är elektronikingenjör tog jag fram en liten vvs-regulator, som en firma tillverkade. Efter civilingenjörsexamen påbörjade han sitt doktorsarbete om golvvärme. Men när locktonerna blev för starka och han fick jobbet som produktchef vid Thermotechs huvudkontor gick flyttlasset till Sollefteå, en stor skillnad mot Sankt Petersburg. Han längtar dock inte tillbaka till storstadens glam.
– Jag vill inte tillbaka till femmiljonersstaden Sankt Petersburg. Familjen tycker om naturen och allt nytt och samtidigt har jag ett spännande jobb.

Efter några år flyttade familjen till Umeå. – Det är en stor skillnad mellan Umeå och Sollefteå. Umeå har en mindre stads fördelar men är redan tillräckligt stor för att ha i stort sätt allt nödvändigt. En annan fördel som han nämner är att det är lättare att flyga från Umeå än från Sollefteå. Restiden mellan Sollefteå och flygplatsen tar en och en halv timme med bil.

Fritidsintressena har varierat över åren. – Jag har provat mountainbike, fiske, dykning och just nu håller jag på att uppfostra en fågelhund och har börjat jaga. I början av september sköt jag den första fågeln. När inte naturen lockar är renovering av familjens hus den stora uppgiften.

Dela socialt
Publicerad 25 september 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?