Medlemsprofilen Kalle Almstedt

Medlemsprofilen Kalle Almstedt

Blomstrande hållbarhet

– Jag kommer från en trädgårdsmästarfamilj. Att ha sett växthus stå och läcka energi kanske har sått något frö för energisparande…

TEXT: MARK KRETZ • FOTO: KAMTECH

Den skämtsamma förklaringen till att han valt att jobba med energi- och miljöfrågor ger Kalle Almstedt, i dag hos Kamtech i Örebro.

Erfarenheter från trädgårdsmästeriet fick han redan i unga år då det gällde att hjälpa till i företaget på alla lediga stunder.

– Man har alltid stått och gjort de sista julgrupperna. Det var en stor produktionsanläggning för prydnadsväxter som pelargoner och julstjärnor.

Efter gymnasiets natur- och tekniklinje med inriktning robotik fick han jobb som montör på Atlas Copco, nuvarande Epiroc, och byggde gruvmaskiner.

– Jag var ganska nöjd med det. Men sedan kom finanskrisen 2008 när jag fått min anställning och jag fick ganska omedelbart veta att jag inte kunde stanna, eftersom det lades ett stort varsel.

Då beslutade han sig för att studera till civilingenjör, vilket skedde på Umeå universitet

– Jag ville bo i en stor universitetsstad som hade snö för att få åka snowboard. Då blev första anhalt Umeå.

Snowboard och även skateboard har följt Kalle Almstedt sedan ungdomen.

I Umeå började han läsa öppen ingång för att sedan välja inriktning energiteknik.

– Det föll på energiteknik. Eftersom jag kunde programmering, via robotiken, kunde det ha blivit datateknik, men det var lite för nördigt när allt kom omkring, även om de hade en bra presentation på introduktionsprogrammet.

Examensarbetet handlade om värmeåtervinning ur gråvatten vid Gustavsviksbadet i Örebro och presenterades 2014.

– Jag gjorde en förstudie åt dem för att se hur man kunde återvinna värme ur gråvattnet, vilket gjorde att de investerade i en sådan anläggning.

När det gäller snowbordåkandet gick det inte så bra.

– Det blev en liten miss. Det blev inte så mycket snowboardåkning, eftersom Umeå är en kuststad med lite snö och dåligt med berg utom Bräntberget på 43 meters höjd. Men det blev mer skateboard, eftersom de byggt en ny skateboardpark.

I samband med examensarbetet fick Kalle Almstedt kontakt med Kamtech, där han kunde utveckla sina tankar kring gråvattenåtervinningen, samtidigt som han fick mindre konsultuppgifter. Sedan han började på Kamtech har antalet anställda ökat från sex till över 30 och själv har han utsetts till gruppledare för hållbarhetsgruppen.

– Vi fick i uppdrag att arbeta med miljöcertifieringar av en kund som gillade hur vi jobbade med samordning och projektledning. Då sa vår vd att ”det fixar Kalle”. Han kom hem till mig och sa att vi skulle miljöcertifiera ett projekt och frågade om jag visste nåt om miljöbyggnad. Nej, sade jag, men fick svaret att jag fick bli miljöbyggnadssamordnare ändå. Det var ett startskott till det som i dag är 13 stycken i hållbarhetsgruppen, där cirka 85 procent av arbetena är kopplade till certifieringssystem.

Fritidsintressena är i huvudsak familjen, huset och lite skateboard och att umgås med kompisar och dricka öl.

– Jag är lite ölnörd, nu är det mycket suröl som går hem, originalet Lambic är belgisk spontanjäst suröl.

Ölintresset har också gjort att han döpt familjens hund, som är en blandning mellan lagotto och dvärgpudel, till Ipa.

 

DETTA ÄR KALLE ALMSTEDT
• Född: 1989
• Blev medlem: 2010
• Karriär: Examinerades från Umeå universitet 2014, hållbarhetskonsult och gruppledare för hållbarhetsgruppen hos Kamtech
• Familj: Fru och tre barn och hunden Ipa
• Bor: Hus en mil utanför Örebro
• Fritidsintressen: Skateboard, snowboard, familjen, öl

Dela socialt
Publicerad 16 augusti 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?