Medlemsprofilen Jonas Larsson

Han slår ett slag för solel

Jonas Larsson flyttade i unga år från Hemlingby till Strömsbro inom Gävle, bara för att han skulle komma närmare golfbanan. ”Jag började spela tidigt och pappa ville att jag skulle klara mig själv”, säger han.


Foto: Privat

Född: 1985
Blev medlem: 2016
Karriär: Studier vid Uppsala universitet 2009–15, sedan 2015 energi-
och miljösamordnare och solcellsexpert hos Sweco i Uppsala
Familj: Flickvän
Bor: Lägenhet
Fritidsintressen: Golf, tennis, ishockey

 

Golfintresset har följt honom hela livet och gjorde att hans gymnasieval blev med golfinriktning. När han efter lumpen sökte in till universitetsutbildning i Uppsala läste han in naturvetenskapligt basår, med matematik D och E, samt fysik, biologi och kemi, motsvarande det naturvetenskapliga programmet. – Det gav mig möjlighet att läsa valfritt civilingenjörsprogram på Uppsala universitet. Men matematik har jag lätt för, liksom fysik. Kemi och biologi var lurigare. Under slutet av basåret valde han mellan tre olika civilingenjörsprogram, varav civilingenjörsprogrammet i energisystem lät mest spännande.
– Det var en väldigt bra utbildning som både gav bredd men också möjligheten att nischa in sig i detalj inom olika energi slag. I slutet av utbildningen – när han skulle välja ämne för examensarbetet – fastnade han för kombinationen golf och solceller.
– Jag fastnade för solceller och då kom jag på att det kunde jag kombinera med golfen. Anledningen är att solcellerna producerar el när solen skiner och det är då som golfklubbarna har sin verksamhet igång. En golfklubb har ju restaurang och shop och liknande som har ett relativt högt elbehov under dagtid.

Det examensarbete han presenterade 2015 hade typiskt nog titeln ”Undersökning av solcellspotentialen för golfverksamheter i Sverige”, i vilken han analyserade nio golfklubbars elbehov mot solinstrålningsdata från respektive plats. De nio klubbarna valdes från olika delar av landet för att påvisa skillnader i produktion och lönsamhet beroende på lokalisation. Golfklubbar använder mycket el på sommaren och därför kan egenanvändningen bli hög, vilket gör en solcellsinvestering lönsam även utan bidrag eller subventioner, konstaterar han.
– Svenska Golfförbundet tyckte att arbetet var jätteintressant och en artikel om det publicerades i Golfförbundets tidning.

Med arbetet fick han hjälp av Sweco – där han i dag arbetar som energi- och miljösamordnare och solcellsexpert.
– Jag utförde examensarbetet hos Sweco vilket gav mig chansen att prova på arbetslivet och träffa ett gäng härliga människor utanför universitetet. Att få arbeta med solceller och energianvändning i byggnader i kombination de härliga människorna, som nu är mina kolleger, gjorde att jag ville ta anställning på Sweco.
Enligt Jonas Larsson har intresset för solceller ökat under de år han varit hos Sweco. – Många fastighetsägare har solceller med i sitt miljöarbete. Genom att göra lagom stora anläggningar kan man få bättre lönsamhet än att bygga för stort. Får man tillbaka investeringen inom en rimlig tid kan fler investeringar göras och då blir det mer solceller i slutändan ändå.

Under studierna och i dag, när han arbetar, har dock golfen fått stå tillbaka.
– Jag spelade mycket fram till och med lumpen. När jag började montera radiobasstationer på Ericsson direkt efter lumpen gick det inte att spela lika mycket och när jag flyttade till Uppsala blev det mer av en hobby. Ambitionen och drömmen i ungdomen var att bli proffs, men en obotlig puttfrossa satte stopp för det. – Jag hann dock med att vinna klubbmästerskapet en gång. Så nu finns man med på klubbmästartavlan i Gävle GK:s klubbhus, det är alltid något. I dag kan jag komma ner runt banans par om vädret är bra, dagsformen är där och då framförallt turen är med mig.

Text: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 23 januari 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?