Medlemsprofilen Johan Stenlund: Ingenjör med massor av energi

Medlemsprofilen Johan Stenlund: Ingenjör med massor av energi

Johan Stenlund flyttade i fyraårsåldern från födelsestaden Borås till Piteå, eftersom fadern skulle börja jobba med 1970-talets stora stålverksprojekt, Stålverk 80 i Luleå.

Att Johan sedan i vuxen ålder hamnat i ett tekniskt yrke är kanske inte så förvånande med tanke på att den närmaste släkten är eller varit ingenjörer och företagare.

– Min mor var byggnadsingenjör och far var ingenjör inom data (Hewlett Packard på 1960-talet!) och min bror är maskiningenjör och företagare.

Stålverk 80 i Luleå byggdes aldrig så familjen blev delägare i en OK-mack i Luleå, varefter man köpte ett lantbruk med 50 djur, i spåren av gröna vågen. För Johans del väcktes det tekniska intresset i början av 1980-talet då föräldrarna köpte en dator, som han lärde sig att programmera.

På gymnasiets maskinlinje valde han att det fjärde året läsa energi, och efter gymnasiet anställdes han på Vattenfall som gymnasieingenjör i Luleå. Efter några år minskade energipriserna så mycket att Vattenfalls energispararbete drogs in.

– Hela avdelningen lades ner, men det var jättelärorikt att jobba där. Efter det jobbade jag ett år i Stockholm på ett fastighetsbolag, men då var jag fortfarande gymnasieingenjör. I min generation är det nästan en förutsättning att man läst på universitet.

Därför började han läsa till högskoleingenjör i Umeå.

– När jag gick grundskolan och gymnasiet var jag väl ingen superstjärna. Det präglade mig länge. Kulturen stimulerade liksom inte studier. Men att läsa till högskoleingenjör var intressant, vilket också bidrog till att jag fick bra betyg och pris för examensarbetet.

Under tiden i Umeå träffade han sin fru och fick två barn.

– Jag läste ett fjärde år till magisterexamen.

Efter att examensuppgiften om ackumulatortankar godkänts valde han och frun att flytta till Skellefteå, där han fick jobb på Skellefte kraft.

– Vi klurade på olika orter, Stockholm, Tromsö och Skellefteå, beroende på släkt och jobb. Men det blev Skellefteå eftersom vi ville bo kvar i Norrland.

På Skellefteå kraft fortsatte han att arbeta med fjärrvärme och elkraft och energieffektivisering, bland annat projektledare för panncentraler, där kunskaperna kring ackumulatortankarna kom väl till pass, men på elkraftsidan fick han jobba med sitt
gamla gebit – energieffektivisering. Under ett år tog han anställning på ett projekt vid LRF med jobb för lantbrukare kring energifrågor och biogas.

– Då fick jag nytta av att var uppväxt på ett jordbruk.

Efter LRF-året värvades han över till Siemens, för att jobba med EPC-projekt i norrländska kommuner. Efter något år började han hos Caverion, där han stannade i fem år som projektledare och energiingenjör.

För fyra och ett halvt år sedan startade han egen verksamhet i företaget Leosol, som arbetar med garanterad energibesparing och även fungerar som totalentreprenör i sådana projekt.

– Jag hade hållit på med energikartläggningar sedan 1995 och fann att jag borde kunna ha ett eget företag med mina kunskaper. Ett prestigejobb för Leosol var totalentreprenad avseende styr och övervakning samt dimensionering av bil- och skidhallen i Piteå – det handlade mycket om daggpunktsstyrningar och att hindra att batterier fryser.

Privat ägnas fritiden åt familjen, den 11-åriga taxen Kennedy, innebandy och foto.

Text: Mark Kretz Foto: Privat

 

Johan Stenlund

• Född: 1974
• Blev medlem: 2003
• Karriär: Energiingenjör hos Vattenfall, studier vid Umeå universitet, energiingenjör hos Skellefte kraft, energiingenjör/projektledare hos Siemens, energiingenjör hos Caverion, vd och ägare av Leosol
• Familj: Sambo, två döttrar samt taxen Kennedy
• Bor: Villa
• Fritidsintressen: Fotografering och innebandy

Dela socialt
Publicerad 14 oktober 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?