Medlemsprofilen: Jimmie Blomqvist-Rosenberg • Energi & Miljö 1 2021

Medlemsprofilen: Jimmie Blomqvist-Rosenberg • Energi & Miljö 1 2021

Han vinner i långa loppet

Med en pappa som byggare och en bror som vvs-montör och -konstruktör var det kanske inte så konstigt att Jimmie Blomqvist-Rosenberg till slut valde installationsbranschen.

Först prövade Jimmie ett antal olika yrken i hemstaden Sävsjö, liksom Chalmersstudier i Göteborg. Bland annat jobbade han på lackerfirma och på däckfirma under de sju åren efter gymnasiet innan han valde att vidareutbilda sig.

– Jag flyttade till Göteborg för att läsa till sjöingenjör på Chalmers innan jag insåg att det var nog inget för mig – jag hade ju inte varit på sjön någon gång. Det finns sjöar men inga fartyg i Sävsjö, konstaterar han.

Efter ett och ett halvt år hoppade han av ingenjörsstudierna och inspirerades då av sin äldre bror att istället läsa till vvs-ingenjör på dåvarande IUC i Katrineholm.

– Jag hade nytta av kunskaperna från studierna på Chalmers, där man läste strömningslära och termodynamik. Det som var bra var också att kunna göra praktik, i synnerhet för mig som inte jobbat som montör.

Direkt efter examen 2009 började han på Projektengagemang i Örebro.

– 2009 var det en lågkonjunktur, då fick man söka sig utanför socknen. Men konstruktörsyrket var inte direkt något för mig, för stillasittande. Därför sökte jag mig till entreprenadbolaget Vesam i Katrineholm.

Där blev han kvar i sex år. Just kontakten med Stig Högnäs, Vesams dåvarande ägare, har präglat Jimmie Blomqvist-Rosenberg.

– Han är en uppfinnare och driven företagare och jag lärde mig mycket av honom. När han började berätta om sina projekt var det imponerande – hur man kan brinna för utveckling och driva sina idéer.

Efter sex lärorika år hos Vesam som projektledare och vd började han först som marknadsförare, sedan som regionchef på Swegon med placering i Norrköping. Även om det var givande att jobba på ett stort bolag, blev längtan till entreprenadsidan för stor.

– Det var som konstruktionsyrket – jag trivs bäst i entreprenadledet, det nära samarbetet med byggare och beställare.

Jimmie slutade och började på Ventilationsprojekt som projektledare i Katrineholm vilket han inte ångrar. Just nu är han personalansvarig i Katrineholm samt projektledare för bland annat ramavtalen på sjukhusen i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping vilket är varierande då man inte alltid jobbar efter handlingar utan måste hitta bästa lösningarna ihop med kunniga tekniker på företaget och landstinget.

Fritiden ägnas åt att springa, umgås med familjen, springa, jobba och springa, uppblandat med golf när det är säsong. Som ung ägnade han sig åt att spela fotboll och innebandy, men insikten att inte alltid vara den snabbaste gjorde att han istället satsat på att springa långt.

Detta har lett till att han sprungit både niomilslopp, lopp i 24 timmar och tolvtimmarslopp – bland annat i Växjö idrottshall, där han får springa runt, runt på en bana.

– Det är jätteskönt att springa ute i ett par timmar och tömma hjärnan. När man kommer hem har man sorterat allting.

I slutet av förra året skaffade familjen en hundvalp, en tollare, som döpts till Balder. Det är en fågelhund som är utvecklad för apportering, jakt och agility.

– Min dotter kommer förmodligen att ägna sig åt agility, medan jag åker på att ägna mig åt lydnad och spårning och köra dottern till tävlingar.

Familjen har skaffat en stuga i fjällen, där de är alla årets säsonger, och gärna är ute i naturen.

Mark Kretz

– – – – – –

Detta är Jimmie Blomqvist-Rosenberg

• Född: 1980
• Blev medlem: 2009
• Karriär: IUC-utbildning, vvs-projektör hos Projektengagemang, projektledare och vd hos Vesam, marknadsförare och regionchef hos Swegon, projektledare hos Ventilationsprojekt
• Bor: Villa i Katrineholm
• Familj: Hustrun Lena, dottern Linn och hunden Balder
• Fritidsintressen: Familjen, att springa, träna hunden och spela golf

– – – – – 

Dela socialt
Publicerad 27 januari 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?