Medlemsprofilen Jakob Rosenqvist

Östgötareggae – med full energi

 

Förutom att arbeta som tekniker vid Linköpings universitet ägnade han sig åt undervisning. Efter åtta år fick Jakob Rosenqvist jobb på Tranås Energi som energitekniker, där han nu hjälper kunderna att serva fjärrvärmecentraler.

Född: 1972
Blev medlem: 2017
Karriär: Studier vid Mitthögskolan i Östersund, Agenda 21-arbete i Varberg och Göteborg,
forskningstekniker vid Linköpings universitet, energitekniker vid Tranås Energi.
Bor: Småhus i Mantorp
Familj: Fru och son
Fritidsintressen: Spela musik och cykla

 

Om man älskar kollektivtrafik och i synnerhet pendeltåg, kan det vara idé att surfa in på Youtube och skriva Mjölby Baktaktsorkester i sökrutan. Då får man bland annat upp hyllningsvideon Östgötapendeln med musik av nämnda grupp. Musiken är reggae och orkestern står på en av Östgötapendelns tåg och framträder. En av musikerna i bandet heter Jakob Rosenqvist, bördig från Skänninge. Efter gymnasiestudierna i Tranås med miljöinriktning flyttade han till Östersund för att läsa Ekoteknik.
– Utbildningen Ekoteknik hade slogan Ekonomi, ekologi och teknik i samverkan, ett miljövetarprogram vid Mitthögskolan i Östersund. Man blev ekoingenjör, typ miljövetare. Ganska mycket handlade om ekologi, bland annat studerade han biogasproduktion och vattenrening och levande filter för luft. 

Efter studierna flyttade han till Varberg och arbetade vidare med miljöarbete inom Agenda 21-arbetet i både Varberg och Göteborg. 2008 fick frun arbete i Tranås, så då sökte de sig uppåt i landet igen och hamnade ute på landet utanför Mantorp. Enligt Jakob Rosenqvist var en viktig orsak till valet av bostadsort närheten till pendeltåget. Samtidigt sökte han sig till energiutbildningen på KY-utbildningen för energitekniker vid TUC i Tranås. I samband med den så kallade LIA-praktiken fick han möjlighet arbeta för avdelningen Energisystem vid Linköpings universitet.
Efter avslutad utbildning fick han erbjudande om att börja som tekniker vid avdelningen.
– Jag är glad att Bahram Moshfegh såg vad jag kunde, så att jag fick fortsätta där. Jag fick följa med som tekniker när forskarna var ute i industrin och mätte energi, och miljörevision var det jag gjorde på miljökontoret i Göteborg. Förutom att arbeta som tekniker ägnade han sig åt undervisning och handledning av studenter och att skapa undervisningsmaterial. En del av det materialet kommer att återfinnas i en lärobok om industriell energieffektivisering som Studentlitteratur ska ge ut.

Efter åtta år sökte han sig bortom akademin och fick jobb på Tranås Energi som energitekniker, där han hjälper kunderna att serva fjärrvärmecentraler. – Det är jättestor skillnad mot vad jag gjort tidigare. Nu handlar det om att både förebygga skador men även att byta pumpar och reglercentraler. Numera kan vi hålla koll på anläggningarna via mätarna och se om returtemperaturer och flöden varierar. Det passar mig bra just nu. Fritiden ägnas åt musik i Mjölby Baktaktsorkester med sex medlemmar, där Jakob Rosenqvist spelar gitarr och sjunger.
De flesta spelningar är på små festivaler och uteställen i trakten, men någon gång mer officiella tillställningar, ibland med energianknytning, som ett vernissage på Galleri Kraftverk i Mjölby (som ligger i ett vattenkraftverk i drift) eller på klimatriksdagen. – Grejen var att min spelkompis hade fått för sig att han skulle starta ett reggae band, fastän ingen av oss egentligen kunde spela det. Det finns ju ingen östgötsk reggaetradition, så det blir som det blir. Jamaicanerna skulle nog inte kalla vår musik reggae. 

När han inte spelar eller umgås med familjen är det stora intresset cykling, både längs med och uppför, det senare lite svårt i ett platt landskap som Östergötland. En gång hade han med sig cykeln på en semester i Alperna.

 

Text: Mark Kretz
Foto: Elin Karlsson

Dela socialt
Publicerad 24 januari 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?