Medlemsprofilen: Greger Berglund

Medlemsprofilen: Greger Berglund

Ingenjören som tar det kallt

Det var i vuxen ålder som Greger Berglund fann vägen in i energi- och vvs-branschen.

TEXT: MARK KRETZ

Efter gymnasiet – där han läste styr och regler – arbetade han som servicetekniker i sju år.

– Jag ville inte satsa på fyraårig linje, utan gick styr- och reglerutbildningen på två år. Eftersom jag hade ett extra år före lumpen beslutade jag mig för att läsa automationsteknik.

Lumpen gjordes i Umeå, varefter han fick jobb som servicetekniker på ett företag som arbetade med service på bensinstationer i Västerbotten och Norrbotten. Där stannade han i sju år innan han gick vidare.

– Jag var 27 år när jag började högskolan, efter att ha jobbat i sju år som servicetekniker på bensinstationer, det var 4 000–5 000 mil i bil varje år i Norrland. Det var ett kul jobb.

Vid den tiden fanns ett statligt vuxenstudiestöd, NT Svux, som gjorde att han kunde söka till Umeå universitet och läsa energi.

– Det borde införas igen eftersom det motiverade äldre att läsa på högskolan. I vår klass var vi åtta som kunde kvala in på detta. Åldersspridningen i klassen tyckte jag gav ett mervärde, och jag hoppas de yngre och föreläsarna tyckte det också. Nyttigt för yngre att få samarbeta med äldre, eftersom de kommer hamna i miljöer med stor åldersspridning när de ska ut i arbetslivet.

Före studierna i Umeå blev det ett basår på Komvux i Luleå.

– När det året var över blev det återflytt till Umeå där jag läste energi i tre år på Umeå universitet. Men jag kände mig inte riktigt nöjd, utan lade på ett extra år, vilket gjorde att jag tog ut en magisterexamen.

Examensarbetet kom att handla om utvärdering av ett simuleringsprogram under ledning av läraren Mohammad Golriz, som var en stor inspiration.

– Han var väldigt forskningsintresserad och pådrivande som lärare och föreläsare. När jag skulle göra exjobbet, frågade han om jag ville följa med till Kanada och göra mitt 20-veckors examensarbete på Western University som han samarbetade med.

Det slutade med att han packade sin väska och drog till London i Kanada och var där ett halvår.

– Examensarbetet handlade om naturlig konvektion på bägge sidor av växlaren. Vi utvärderade ett dataprogram som industrin kunde använda som skulle vara användarvänligt med verkligheten.

Mellan tredje och fjärde läsåret fick han sommarjobb som skiftgående operatör på SCA Obbola. När han återvände från Kanada fick han fortsatt anställning på Obbola.

– Ingenjörsexamen gjorde väl att jag kanske var lite överkvalificerad, men det var kul att lära sig hur teorin fungerade i praktiken.

Så småningom började han på Övik energi som projektledare för utbyggnad av distributionssystemet och centraler hos kunder.

I samband med att han träffade sin nuvarande sambo, från Gävle, sökte han och fick jobb på Gävle energi, där han är än idag. Men längre söderut vill han inte.

– Jag vill fortfarande ha vinter, säger han.

Fritiden ägnas åt familjen, friluftsliv samt skridskor:

– På senhösten, innan snön lagt sig, men vattnet frusit, är det fantastiskt att åka långfärdsskridskor. I november när det är grått och trist är det ett bra sätt att ta sig ut. Man upplever en helt ny säsong, som man annars missar. Här i Mellansverige finns chansen att det blir kallt innan snön kommer så att det blir fina isar. I Västerbotten är det kallare, men där är det mer risk att det kommer snö tidigare. 

Detta är Greger Berglund
• Född: 1970
• Blev medlem: 2009
• Karriär: 1991 servicetekniker, 1998 studier Umeå universitet, 2003 projektledare hos Övik energi, 2008 projektledare hos Gävle energi
• Familj: Sambo och två barn, fem och åtta år
• Bor: Villa från 1960 med fjärrvärme, el och fiber från Gävle energi
• Fritidsintressen: Utförsåkning och resor till fjällen

Dela socialt
Publicerad 13 september 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?