Medlemsprofilen Göran Bernhardsson
Kravet att överta faderns verksamhet som snickare, gjorde att Göran Bernhardsson i tidiga år valde att flytta från Glimåkra i norra Skåne till Lund för att läsa till civilingenjör.
Foto: Privat
Född: 1950 Blev medlem: 2016 (efter att ha varit medlem under 1980-talet) Karriär: Examen från Lunds tekniska högskola, teknisk chef hos Pegasus, divisionschef Pegasus, koncern-vd Pegasus, vd för Fläkt Installation Öst, vd för Fläkt Bryssel, ägare av Genesys, Bryssel, ägare av Pluggit, delägare av Climate Recovery Familj: Fru, tre barn, hund Bor: Gård i Båstad Fritidsintressen: Golf, snowboard och segling
Göran Bernhardsson minns beslutet: – Man kan se det som en flykt från landet, eftersom det var givet att jag skulle överta pappas snickeri, vilket jag inte ville. Vi delade helt enkelt inte samma bild om min framtid. Efter realskolan och studenten väntade universitetsstudier i Lund, där han läste maskinteknik, med inriktning på strömningslära och termodynamik. Tiden i Lund var bitvis festlig, där han valdes till olika förtroendeposter i studentlivets olika organisationer. – Man kan säga att jag fördrev två år och läste bara ett år, men det var en trevlig tid. Studierna avbröts dock av den då obligatoriska militärtjänstgöringen, vilket gjorde att han kom till sans och avslutade studierna med en civilingenjörsexamen 1975, med ett arbete om att ta tillvara spillvärmen från kärnkraften. Detta skulle ske i form av att man transporterade värmen i isolerade båtar från Barsebäcks kärnkraftverk runt till städerna i Öresund.
Men det var inte inom kärnkraftindustrin hågen stod utan han fick 1976 arbete på Pegasus, som sålde oljebrännare av ett flertal märken. 1979 köpte Pegasus ett företag i Göteborg, för vilket han blev chef och 1982 blev han chef för den lilla koncern som Pegasus blivit efter att Svenska Shell köpt upp delar av Pegasus och han utvecklat en idé om energy management, som var ett sätt att låta energibesparingarna betala kostnaderna. Detta höll i sig tills oljepriserna sjönk och marknaden försvann 1986. Då rekryterades han som vd för Fläkt Installation Öst, som var ett entreprenadbolag inom ventilationssektorn.
– Jag hade som avtal att fixa till lönsamheten på några år, sedan skulle Fläkt skaffa mig ett bra internationellt jobb, vilket de gjorde, genom att jag fick ansvar för Fläkts europeiska distribution med placering i Bryssel. Där stannade han i tre år, varefter han köpte ett installationsföretag inom ventilations- och kylområdet i Bryssel och inom detta utvecklade ett eget system för luftdistribution.
– I Brysselområdet fanns det en mängd låga industribyggnader i betong som inte hade vare sig kyla eller ventilation eftersom det var svårt att få till ett vettigt luftdistributionssystem. Det system för distribution av kyla och luft som jag utvecklade var anpassat för dessa byggnader och vi började sälja färdiga klimatpaket som passade dessa företag.
I mitten av 1990-talet sålde han företaget och startade Pluggit, i vilket han utvecklat ett ventilationssystem för bostäder i form av färdiga lägenhetsmoduler. Så småningom kom dock dagen då han ville flytta hem med familjen, i detta fall till Stockholm, medan huvudkontoret för Pluggit var kvar i Tyskland, där den största marknaden finns. År 2006 sålde han så Pluggit och började återigen fundera på en ny produkt när han byggde om ett flerbostadshus i Lidingö. Denna gång rörde det sig om en ny typ av ventilationskanal som genom sin konstruktion går att omformas från rund till rektangulär form och även plattas ihop.
Senare gick flyttlasset tillbaka till Skåne, inte till Glimåkra dock, utan till Båstad, där han bor med frun och en hund på en gård. – Våra barn bodde i Skåne vilket gjorde valet lätt. Vi bor i den gamla ladugården som vi inrett och som faktiskt var med i tv-programmet Hustoppen.
Text: Mark Kretz