Medlemsprofilen Gabor Joo

Joo, visst blev det eget företag

Det var inte hemifrån Gabor Joo blev inspirerad att läsa vvs. Den inspirationen gavs vid ett besök på Åsö gymnasium i Stockholm.


Foto: Mark Kretz

Född: 1968
Blev medlem: 1998
Karriär: 1989 hos Scania, 1997 hos Astra, 2012 startade han det egna företaget
Bor: Lägenhet i Örnsberg
Familj: Sambo och son
Fritidsintressen: Familjen, paddling och skidåkning

 

Gabor Joo berättar:
– När jag gick andra ring i det fyraåriga tekniska gymnasiet fick vi välja mellan flera ämnen och då åkte vi till Åsö gymnasium där äldre elever försökte ”sälja” in den utbildning de gick på och då var det en kille som var bra på att sälja in vvs-ämnet. Med pappa som var gravör med eget företag och modern konstruktör av växlar hos Ericsson, fanns dock en koppling till teknik i hemmet. Därifrån fick han också intresset för matematik och fysik. De två sista åren läste han därför vvs, det tredje året i gymnasiet gick han på Huddinge gymnasium och det fjärde på Åsö. Att han valde Huddinge hade sin egen förklaring.
– Jag fick höra att det fanns fler tjejer i Huddinge därför gick jag trean där, säger han leende.

Han lämnade Åsö gymnasium 1988 för att direkt göra lumpen i Gävle, som pionjärsoldat.
– Jag ville ha en kort utbildning, för att inte tappa för mycket av judon, så jag klarade mig med sju och en halv månader.
Judon började han med vid 12 års ålder och höll på till 20-årsåldern.
– Jag var tvungen att lägga av vid 20-årsåldern på grund av ryggproblem, och började då att paddla, vilket jag hållit på med sedan dess. Jag har ställt upp i två veteran- VM, i Ungern och Norge.
En i truppen var faktiskt Nyköpingsbon Gert Fredriksson, den mest framgångsrike manlige kanotisten i OS-historien. Det första jobbet efter lumpen var som trainee i två år på Scania, dels som arbetare på olika verkstäder första året, dels som tjänsteman på olika produktions- och konstruktionsavdelningar det andra året.
– Det var en otroligt lärorik tid. Det var utstakat att jag skulle hamna på vvs-konstruktionsavdelningen, där jag började med att göra relationsritningar och mot slutet blev jag projektingenjör och höll i olika projekt.
Efter åtta år började han hos AstraZeneca i Södertälje, bland annat som projektledare och processägare för central media samt energisparprojekt.
– Bägge är intressanta vvs-arbetsplatser som är väldigt installationstäta.
2012 slutade han och startade eget företag, Joo energioptimering AB.
– Jag har alltid funderat på att starta eget, men det blev inte av förrän 2012. Då AstraZeneca skulle lägga ner forskningen i Södertälje tänkte jag att jag skulle pröva att köra eget. Jag tänkte att jag skulle ge det ett halvår. Skulle det inte fungera, kunde jag söka annat. Men det kickade igång och sedan dess har det rullat på.

Han är mycket ute hos kunderna, som gärna vill att han ska sitta hos dem. Mestadels jobbar han som underkonsult åt större konsultföretag. Då projekterar han bland annat modulbyggda läkemedelsfabriker som skeppas till Karibien och USA, samt diverse projekt åt läkemedelsbolag och spårvagnsdepåer.
– Både projektering och energioptimering är roliga fast på olika sätt. Det vore kul att bli certifierad energikartläggare för stora företag. Jag har haft energiuppdrag åt bland annat pelletsfabriker, aluminiumsmältverk och energibolag runt om i landet. Även vintertid paddlar han – ”det är inte värre än att springa”, som han uttrycker det.
– Jag paddlar i Mälarhöjden nära hemmet. Sedan sonens födelse 2013 har dock paddlandet minskat och några tävlingar blir det inte av längre. Förutom paddlingen åker han skidor och har bland annat åkt fyra Vasalopp.
– Det är kul, det borde alla göra någon gång i livet.

Dela socialt
Publicerad 20 februari 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?