Medlemsprofilen Fredrik Färjh

Färjhstark samling i garaget

Fredrik Färjh fick i unga år hjälpa sin pappa som var elektriker. Han spikade kabel hos lantbrukare, och sedan jobbade han fem somrar som elektriker. Efter det läste han fyra år teknik och blev medicintekniker.

Född: 1964
Blev medlem: 2015
Karriär: Gick 1985 ut från tekniskt gymnasium, Televerket 1985–89, projektledare och
säljare på Farex, sedermera säljare Stifab- Farex 1989–96, egen verksamhet i Novoclima,
regionchef hos Teknoterm 1997, Sverigechef för Lindab Climate 2001, chef på Honeywell
2005, Sverige- och Nordenchef hos TA Hydronics 2006, vd för Diana Control 2009,
sedan 2013 chef på Geberit
Familj: Fru och två döttrar
Bor: Villa
Fritidsintressen: Familjen, motorer och motion

Fredrik Färjh, uppväxt i Eslöv, minns: – Medicintekniker är de som tar hand om hjärt-lungmaskiner, respiratorer och andra avancerade maskiner. Men när vi kom ut från skolan var det tidigt i teknikutvecklingen, så det fanns inte så många jobb. I dag finns det oändligt mycket jobb. När jag gick ut fanns det två tjänster på det så kallade blocket i Lund. I brist på arbete som medicintekniker fick han anställning på dåvarande Televerket som projektingenjör, med optokabel vilket var det nyaste nya på den tiden. Han fick i samband med anställningen två och ett halvt års traineeutbildning. – Problemet var att vi 200 utbildade inte fick gehör för nyheter och förändring som behövde göras, eftersom de gamla stofilerna fortfarande satt kvar och var totalt förändringsobenägna, så de flesta av oss som gick utbildningen slutade.

1989 fick han anställning hos Farex som projektledare för vattenburna system.
– Sedan Farex slogs ihop med Stifab, och det blev Stifab-Farex, fortsatte jag som säljare till 1996.
Det året sa han upp sig och startade en konkurrerande verksamhet, Novoclima Syd. – Första veckan tog jag en order på Soft Center och någon tid senare sålde jag till ett projekt, vilket gjorde att jag på första halvåret som egenföretagare sålde nästan lika mycket som hela tiden hos Farex. Produkterna tillverkades i Götene av företaget Novoclima. Efter ett halvår blev han en del av Novoclima AB, som i sin tur blev en del av Teknoterm 1997. I början av 2001 köpte Lindab i sin tur Teknoterm, och Fredrik
Färjh utsågs till Sverigechef för Lindab Climate, som sålde klimatsystem. När ventilations- och klimatsystemsverksamheterna slogs ihop blev han marknadschef för Lindabs svenska ventilationsverksamhet.

Efter en kort tid hos Honeywell fick han 2006 jobb hos TA Hydronics, numera IMI, som Sverigechef och så småningom Nordenchef. Där stannade han fram till 2009, då han började på Diana Control, sedermera Powersolution. 2013 började han hos Geberit som vd. Efter att Geberit köpte Sanitec året därpå blev han försäljningschef. – Jag fick ansvar för högre omsättning och fler anställda, så jag var inte missnöjd med den omorganisationen. Omsättningsmässigt gick vi från 200 miljoner till fem gånger så mycket.

Han är, som han uttrycker sig ”notorisk motorgubbe” med mopeder, motorcyklar och gamla bilar sedan nästan 40 år. I samlingen finns bland annat gamla Volvobilar, två stycken 142:or från 1973, en 850 från 1992, Volvos första framhjulsdrivna, fem motorcyklar och sju mopeder. Alla används lite då och då, bland annat tas någon av mopederna fram för transport till och från
arbetet.
– Det är en Mustang från 1967, som stått utomhus i 25 år. Den har jag precis satt igång, den är full av rost, ett riktigt ök. Tiden att meka styrs av dagsformen, han inte bara håller på med motorer, utan syr också klädsel till sätena och annat. I övrigt tränar han mycket, bland annat inför en kommande triathlon i Malmö, bestående av simning, cykling och löpning.

 

Text: Mark Kretz Foto: Privat

Dela socialt
Publicerad 20 mars 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?