Medlemsprofilen Erik Sörbring

Medlemsprofilen Erik Sörbring

Så fick släkten en ingenjör också

– Enda ingenjören i släkten… Så kommenterar Erik Sörbring – med uppväxt utanför Västerås – sin plats i familjen.

TEXT: MARK KRETZ

Anledningen att han läste till ingenjör var att han i ungdomen hela tiden jämfördes med sin storasysters akademiska meriter.

– Jag kommer från en humanistfamilj. Min syster hade 5,0 i betyg från det hon fick sitt första grundskolebetyg till hon gick ut gymnasiet. Jag var så trött på att bli jämförd med henne, så jag ville inte gå samhällsprogrammet som hon gjort med samma lärare som hon hade haft.

Gymnasievalet blev därför naturtekniskt och som av en slump fortsatte Erik att läsa maskinteknisk linje med inriktning energi på Högskolan i Örebro (som blev universitet under studieåren).

– Det enda jag visste var att jag skulle plugga efter militärtjänstgöringen, och ville fortsätta läsa teknik som jag gjort på gymnasiet. Det var en bra klass och hux flux var jag utexaminerad och klar, utan att jag riktigt fattat vad som hade hänt. Jag har bra läshuvud så det var en ganska trevlig tid, de där universitetsåren.

Utbildningen var inriktad mot maskinteknik och motorer och så vidare mycket kunskap kring byggnader gavs inte.

– Det är en ganska bred utbildning; ekonomi, hållfasthetslära, kvalitet och allt möjligt.

Efter examen 2002 fick han jobb – trots att arbetsmarknaden var svår. Men genom kontakter fick han jobb på en mindre konsultfirma utanför Västerås som var nischad mot ombyggnader av kyrkor, med allt från elsystem, värmesystem och liknande.

– Det var fantastisk roligt. Det var en bra skola, där man fick göra väldigt många olika uppgifter. Sedan var det kul att flänga runt i Sverige. Jag har jobbat mycket med Uppsala domkyrka och Brahekyrkan på Visingsö. Just Brahekyrkan besökte jag första veckan på företaget och när jag slutade fem år senare var vi fortfarande inte klara.

Efter fem år fixade en kompis in Erik Sörbring på Ramboll i Eskilstuna, där han är kvar, numera som chef för en enhet som är specialister på sjukhus, bland annat gjorde man handlingarna för region Sörmlands ny- och ombyggnadsprojekt som presenterades i Energi & Miljö 10/2021.

En sak som han snabbt hakade på var det svenska miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad.

– Det visade sig att jag hade lite fallenhet för detta, så då rullade det på. Att systemet fått sådan omfattning beror på att det är relevant, begripligt och lagom stort. Miljöbyggnad vinner på att det är greppbart med 15 indikatorer och att det är rimligt.

Just nu sitter han som teknisk sakkunnig i en grupp som ska uppdatera Miljöbyggnad till version 3.2.

– Den lanseras vid årsskiftet. Det kommer en ny lag om klimatdeklarationer, och eftersom Miljöbyggnad ska bygga på myndighetsregler kommer dessa indikatorer att påverka Miljöbyggnad. Sedan ska ju även BBR göras om, så det är mycket som är på gång.

Fritiden ägnas till stor del åt idrott – sedan barnsben har han ägnat sig åt brottning som ledde till att han var med i juniorlandslaget.

– Sista året jag tävlade – vilket var det första studieåret i Örebro – tror jag att jag vann alla matcher, trots att jag inte tränade. Men jag förlorade alla mina matcher de första två åren jag brottades.

Efter det började han med cross-fit tills han klarade av de mål han satt upp, vilket ledde till att han började springa.

– Det har bara blivit halvmaraton än så länge. Ramboll gick in som sponsor på Stockholm halvmaraton, som jag sprang i september. Tanken är att springa Stockholm maraton i juni.

—————

Det här är Erik Sörbring
• Född: 1979
• Blev medlem: 2010
• Karriär: 2003 projektör hos Svensk klimatstyrning, 2008 projektör hos Ramboll
• Familj: Två döttrar och en kanin
• Fritidsintressen: Familjen och att idrotta

Dela socialt
Publicerad 13 november 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?