Medlemsprofilen Emma Wetterholm

Ett extra öga för att undvika fel

Det var intresset för inomhusklimat, tillsammans med matematik, mekanik och teknik som fick Emma Wetterholm att intressera sig för installationsbranschen.

• Född: 1978
• Blev medlem: 2000
• Familj: Make och tre barn
• Karriär: Studier vid Mälardalens högskola, arbete hos tre vvs-konsultföretag 2003‘2016, sedan 2016 installationsledare hos Peab
• Bor: Villa

 

Född och uppvuxen i en mindre ort utanför Norrköping hade hon redan som ung intresse för matematik och teknik, vilket gjorde att hon bland annat läste naturteknisk linje på gymnasiet i Norrköping. – Jag har alltid haft rätt lätt för matte och älskar teknik. När jag var liten användes till exempel kameror med film som man fick snurra upp själv när alla bilder var tagna. När mina kompisars föräldrar lämnade in kameran till fotoaffären för att få filmen tillbakarullad, fixade jag det själv. Då var
jag kanske nio år.

Ett annat exempel på teknikintresset var att hon hade egen moped, i likhet med bröderna. Fast det var ju också för att kunna vara självförsörjande i driftsynpunkt, ”ett måste på landet”. Enligt Emma Wetterholm var det dock en stor slump kombinerat med teknikintresse som gjorde att hon läste till energiingenjör och vvs-ingenjör på Mälardalens högskola i Västerås, ett par år efter gymnasiet. – När jag tog examen från Mälardalens högskola 2003 var det stor konkurrens på arbetsmarknaden. Det man sa var att en tredjedel av teknikerna i branschen skulle gå i pension inom sju år, så det var bara att kämpa på och vänta.

Hon fick dock arbete efter skolan, hos en vvs-konsult i Eskilstuna, medan hon bodde kvar i Västerås. – Jag vill gärna ha ett jobb som jag kan cykla till, men de första åren pendlade jag mellan Västerås och Eskilstuna. Vi var fyra kompisar som samåkte varje dag till olika företag i Eskilstuna.

2016 blev hon tillfrågad om en tjänst på Peab som installationsledare, vilket är en regional hjälpfunktion. – Nu tillhör jag i en stödfunktionsgrupp här i Västerås där målet är att stötta projekten från tidiga skeden, genom projektering och produktion till överlämning och eftermarknad. Förutom min funktion finns till exempel BIM-samordnare, miljösamordnare, produktionscoacher med flera i gruppen. I rollen som installationsledare hjälper jag mest till under anbud, projektering och produktionstid.
– Vikten av att ha ett ”extra öga” på de handlingar som kommer fram för att undvika fel i produktionen är viktig. Inte bara tekniska lösningar granskas, utan även byggbarhet och utrymmesbehov, något som annars kan ställa till det för montörerna tolv månader senare. – Vi är ju människor som gör fel, och det finns ingen som sitter med alla svar på frågorna, men som en grupp med många olika ögon och erfarenheter kan man göra det bra.

Intresset för strukturer som exempelvis Boverkets Byggregler, följer bland annat intresset för matematik.
– Matematik bygger ju på logik, och även om jag är en känslomänniska tycker jag om logik. Våra byggregler – även om de inte bygger på matematik – bygger på strukturer som är (mer eller mindre) logiska. Det händer dock så mycket med regelverket på energisidan just nu att jag inte tror att byggbranschen är anpassad eller redo för de ändringar som kommer.

Fritiden ägnas åt familjen, med mycket frisksport i form av alpin skidåkning, gymnastik, golf, mountainbike och friidrott.

 

Text: Mark Kretz: Foto: Privat

Dela socialt
Publicerad 24 oktober 2019

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?