Medlemsprofilen: Per Andersson – Miljökämpen som lever ett hållbart liv

Medlemsprofilen: Per Andersson – Miljökämpen som lever ett hållbart liv

MEDLEMSPROFILEN. När Per Andersson, från Deje några mil utanför Karlstad, var ung kom hans mor med en uppmaning att tänka på miljön.

I dag säger Per Andersson:

– När jag skulle välja ett tillval i skolan föreslog min mor att jag skulle välja ämnen med miljöinriktning, eftersom det alltid kommer vara aktuellt. Till det kommer att jag ägnat mig åt orientering och friluftsliv som säkert har påverkat intresset för miljöfrågorna.

Så blev det, och när han skulle välja mellan bygg, kemi, maskin och el på gymnasiets tekniska linje stod valet klart för honom.

– Jag kände direkt att det skulle bli bygg.

När han efter gymnasiet och två års studier vid Karlstads universitet gick ut i arbetslivet 1993 var det inte lysande tider. Det slutade dock med att han fick ett sommarjobb hos Skanska i Deje.

Efter ett tag fick han frågan om han kunde ta över Skanskas byggserviceenhet i Karlstad.

– Det var där jag kom in på miljö- och fuktfrågor. Vi hade samarbete med Folksam som tidigt var ute med byggmiljöguiden, vi gjorde avskrivnings- och självriskkalkyler. Där upptäckte jag fuktproblematiken, där vi kunde utveckla affärsmodellen med att själva göra fuktutredningar, avfuktning och kontroll. Några av oss gick också en kurs för att bli RBK-autoriserade fuktkontrollanter betong vid Lunds tekniska högskola. Vi köpte loggerutrustning till våra fuktgivare, vilket var high-tech då.

Han läste också andra ämnen, bland annat kvalitetsledarskap och ekonomi.

– Mitt under kursen om kvalitet kom förfrågan om ombyggnad av centralsjukhuset i Karlstad (CSK2000), som då var det första partneringprojektet. Jag kände att jag hade bra input tack vare kvalitetskursen och vi fick jobbet som fortfarande anses vara mycket lyckat, inte minst på grund av det höga förvaltningsfokuset i projektet.

2003 fick han möjlighet att jobba på staben i Skanska Sverige med verksamhetsutveckling av ledningssystemet för hus, väg och anläggning och byggservice. 2006 gick han över till det kommunala bostadsutvecklingsföretaget Älvstranden Utveckling i Göteborg som projektledare och arbetade med olika byggprojekt och stadsutveckling. Alla med hög miljöprofil.

Under åren hos Älvstranden Utveckling var han bland annat med om uppförandet av Hamnhuset som var Sveriges första och största passivhus som flerbostadshus och blev en förebild för många efterföljande passivhus/lågenergihus.

Efter Älvstranden hamnade han hos Peab som utvecklingschef inom husdivision Väst, där han byggde upp en konsultgrupp med kunskaper inom bland annat miljöcertifiering, energisamordning, fukt och BIM. Målet var att de skulle vara föregångare inom hållbart samhällsbyggande.

När Peab började en stor omorganisation som skulle förändra allas arbetsförhållanden slutade han och började hos Bengt Dahlgren i Göteborg som uppdragsansvarig under en period innan han startade sitt eget konsultbolag. Första större uppdraget var som projektchef på Passivhuscentrum Västra Götaland. I dag arbetar han bland annat med hållbarhetssamordning, miljöcertifiering, samt diplomerad fuktsakkunnig inom det egna bolaget Sustainacon Sweden AB.

Vid sidan av detta är han också ordförande för Föreningen Hållbart byggande Värmland och projektledare för InterReg projektet Ecoinside, ett interregionalt energiprojekt med kommuner i Värmland, Dalarna och östra Norge, teknisk sakkunnig på Building Future Institute, samt i höst mässarrangör för Värmlands Solmässa i Karlstad.

På fritiden ägnas stor tid åt utomhusaktiviteter med familjen, bland annat med husvagnen som dras av en elbil.

Text: Mark Kretz Foto: Privat

 

Per Andersson
Född: 1972
Blev medlem: 2018
Karriär: Högskoleingenjör 1993, olika tjänster på Skanska 1993–2006, projektledare Älvstranden Utveckling 2006–2010, olika tjänster Peab 2010–2014, uppdragsansvarig konsult Bengt Dahlgren 2014–2016, egen konsult 2016–
Familj: Sambo och tre barn
Bor: Villa
Fritidsintressen: Utomhusaktiviteter, träning

Dela socialt
Publicerad 16 september 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?