Malmö: Teknikseminarium om prediktivt underhåll

Malmö: Teknikseminarium om prediktivt underhåll

I Macao kontrolleras kylmaskinerna av Climacheck. Foto: Pixabay

Varför havererar luftkonditionerings-, kyl- och värmepumpsystem och hur får vi stopp på det? Med prediktivt underhåll kan luftkonditionerings-, kyl- och värmepumpsystem fungera bättre.

TEXT: MARK KRETZ

Kylmaskiner och värmepumpar arbetar sällan så effektivt som det är tänkt och nästan alla haverier orsakas av olämplig drift som uppkommer vid vissa förhållanden. Med prediktivt underhåll kan alla avvikelser i prestanda upptäckas långt innan de skapar larm och driftstopp. Istället för felsökning planeras åtgärder in så att haverier undviks.

Det var temat för en EMTF-träff i Malmö, där Klas Berglöf, ClimaCheck, berättade om hur fastighetsägarna ska undvika fel och minska energikostnader. ClimaCheck har erfarenhet från övervakning av tusentals MW luftkonditionering/kyla/värmepumpar över hela världen och ser hur det finns vanliga och ofta systematiska fel som orsakar hög energiförbrukning och många haverier och driftstopp som hade undvikits om symptomen upptäckts när de uppstår. När en anläggning stannat kan felsökning vara komplicerad då man vet vad som gått snett men inte varför.

Enligt Klas Berglöf var prediktivt underhåll inget som diskuterades för några år sedan, men har idag blivit allt mer intressant, eftersom modern it-teknik kan hjälpa till. Med den kan driftorganisationen i god tid att se när felen uppträder.

Erfarenheter av systemet har man hämtat från installationer på på AMF:s och Vasakronans geoenergianläggningar, men också kasinon i Macao samt amerikanska flottan. Klas Berglöf underströk att idag är utrustning för att hålla koll på maskinerna billigare än tidigare.

– Det finns mycket givare redan och de är billiga. Att montera givare på gamla aggregat är lönsamt medan att det kostar mycket att åtgärda fel.

En positiv trend är enligt Klas Berglöv den ökande andelen energiansvariga hos fastighetsägarna, vilket lett till att prediktivt underhåll har ökat. 

– Vi ser att Vasakronan och AMF har gjort stora investeringar i geoenergi och gjort stora investeringar i sina tekniska system.  

För att uppnå den nivån att man har prediktivt underhåll måste beställarna dock ta en något högre kostnad inledningsvis för att klara av dessa mätningar och analysera dessa värden, enligt Klas Berglöf.  

Dela socialt
Publicerad 13 september 2021

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?