Uppsala. | 18 apr

Magasin X fick studiebesök

På Magasin X i Uppsala finns ett antal nya bygginnovationer, bland annat att det är Sveriges största kontorshus i trä och att sprinklersystemets pumpar drivs av solel.

Magasin X fick studiebesök
Ulf Näslund, teknikutvecklingschef hos Vasakronan, presenterade Magasin X i Uppsala.

Sveriges största kontorshus i trä, Magasin X, har en yta på 16 000 kvadratmeter, med Vasakronan som byggherre. Fastigheten har miljöcertifieras enligt Leed med målsättningen att nå högsta miljöklassningen, Platina.

Magasin X. Foto: Vasakronan

Utöver byggnadskonstruktionen i trä utnyttjar byggnaden geoenergi via bergvärme och frikyla från ett geoenergilager för att tillgodose energibehovet för tappvarmvatten-, värme-, kyl- och ventilationssystem. Geoenergilagret har 29 cirka 350 meter djupa hål under byggnaden, där värme och kyla lagras och utnyttjas på det för tillfället mest energieffektiva sättet.

Solceller placeras på byggnadens takyta och fasad, vilket tillsammans med övriga energilösningar ger goda förutsättningar att nå Platinum.

Kanaler i taket vid trästommen. Foto: Mark Kretz

Vid ett studiebesök hos EMTF Uppsala presenterade Ulf Näslund, teknikutvecklingschef hos Vasakronan, Magasin X. Huset har en unik byggstomme, med en kostnad som var fem procent dyrare att bygga med än stål och betong. Men det fanns fördelar också.

– Trä är ett starkt byggmaterial i förhållande till vikt, vilket gör att det blir billigare transporter jämfört med om vi skulle köra hit stål och betong.

 Vi fick inte ansluta sprinklersystemet till va-nätet, så vi har en reservoar i huset som vi pumpar vatten ifrån i händelse av brand

Enligt Ulf Näslund gav träarbetet en större arbetsmiljöskillnad jämfört med stål och betong. Det är enklare att hantera på alla sätt, det behövdes inga slagborrar, utan det räckte med träskruvar, samt att det inte bildades kvartsdamm från betongen.

I huset ville man ha geo­energilager och frikyla.

– Det var en liten utmaning med borrhålen, eftersom det är 25 meter lera, så det är en del foderrör ner till berget. Värmeeffekt 330 kW och kyla
400 kW. Kylan var dimensionerande för borrhålen och det har varit positivt på vinterdriftfallet på värmen, eftersom vi har en väldigt bra verkningsgrad.

Trapphuset i Magasin X. Foto: Mark Kretz

På taket finns 400 kvadratmeter solceller och på fasaden  500 kvadratmeter.

– Vi fick solcellerna finansierade av EU, vi har stått för projektering och montering.

En ytterligare ny tekniklösning är sprinklersystemet i hus X.

– Vi fick inte ansluta sprinklersystemet till va-nätet, så vi har en reservoar i huset som vi pumpar vatten ifrån i händelse av brand. Det måste vara en bruten koppling mellan huset och va-nätet.

För att klara av att pumpa vattnet krävdes en dieselpump i huset, vilket fordrar ganska mycket tillsyn.

– Vi använde istället två elpumpar, som drivs av ett batteri-UPS som klarar av att driva de två pumparna. Varje pump har 50 kW och klarar av att gå i en timme vardera. Det går också att ladda batterierna med solcellerna. Förutom batterierna för sprinklersystemet finns ett större batterilager på 200 kW.

Text och foto: Mark Kretz

Dela socialt
Publicerad 18 april 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?