ÖREBRO | 18 apr 2023

Lyra ersätter gamla Svampen 

I Örebro har en av de mest kända byggnaderna – vattenreservoaren Svampen – blivit ersatt med en ny byggnad, Lyra, som blivit föremål för en tekniklunch för EMTF Örebro.

Lyra ersätter gamla Svampen 
Lyra är Örebros nya vattenreservoar. Foto: Lars Arnfinset, Ett Ark Arkitektur

När EMTF Örebro kallade till tekniklunch tillsammans med Fastighetsnätverket i Örebro hade vi nöjet att gästas av Stefan Sjögren, chef för vattenverket i Örebro kommun. På hans agenda stod att prata om Lyra, Örebros nya vattenreservoar. Lyra ska ersätta världens kanske mest (?) kända vattentorn, Svampen.

I mars 2020 hölls första startmötet och när som helst är Lyras två vattencisterner redo att fyllas med vatten.

Stefan Sjögren berättar om den nya vattenreservoaren Lyra. Foto: Karl Kind

Det finns mer än en anledning till att Örebro behöver en ny vattenreservoar. Dels fanns det en konflikt mellan turism och att säkerställa ett säkert vatten. Vattentornet Svampen är idag en given turistattraktion i Örebro. Detta är dock en risk. Så sent som 2014 blev det läckage i ett avlopp vilket ledde till att Örebroarna fick koka sitt vatten i en veckas tid.

Lyra är ett skyddsobjekt och kommer således inte ha någon turism. Svampen kommer att leva vidare som vanligt i turistsammanhang fast utan den stora mängden vatten som idag finns i den.

Ytterligare en anledning är att staden växer. Lyra är på 15 000 kubikmeter mot Svampens 9 000 kubikmeter.  Vi fick även lära oss att bara cirka 10 procent av vattnet örebroarna dricker faktiskt har passerat vattentornet.

Stefan Sjögren pratade även om sin bild gällande den tvist som blåst upp i de lokala medierna med entreprenören gällande den produkt som kommunen fått levererad. Tvisten gäller främst om livslängden på vattenreservoaren kommer att vara de 100 år som det är projekterat efter eller inte.

Text: Karl Kind

Dela socialt
Publicerad 18 april 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?