MEDLEMSPROFILEN | 5 mar

Lyckat byte från golf till vvs

Johan Holmqvist från Eskilstuna drömde om att bli golfproffs i ungdomen och elitsatsade under några år. Men från att vara duktig på regional nivå är det långt till att kunna livnära sig på sporten så yrkeskarriären blev istället inom vvs – ett givet val med en pappa i branschen.

Lyckat byte från golf till vvs
Johan Holmqvist, verksamhetsutvecklingschef på Assemblin VS, har varit framgångsrik golfspelare på regional nivå med 1,7 i handikapp. Foto: Mikael Arvidsson

Redan tidigt i livet stod det klart vad Johan Holmqvist skulle jobba med.

– Mina föräldrar drev ett vvs-företag så jag har det med mig i blodet. Det var självklart att jag skulle jobba i den här branschen, tankarna på att ta över familjeföretaget fanns när jag valde utbildning, säger han.

På gymnasiet gick han fyraårig teknisk linje, med inriktning mot byggnadsingenjör, på Rinmansskolan i Eskilstuna. Därefter blev det ett års utbildning till vvs-ingenjör på Åsö gymnasium i Stockholm.

– Under tiden i Stockholm träffade jag min blivande fru och vi bestämde oss för att bo kvar under några år. Jag började min karriär som vvs-konstruktör på Incoord i Danderyd och därefter blev jag projektledare på Industri AB Ventilator, där jag var kvar tills vi fick barn och bestämde oss att flytta hem till Eskilstuna igen 1991, berättar han.

 Jag har följt med på hela resan från familjeföretag till storföretag

I den vevan klev Johan Holmqvist in i familjeföretaget Jolab AB vvs-Installatör som samtidigt utökade med en ventilationsdel som blev hans ansvar att ta hand om.

– Jag och pappa jobbade tillsammans under tio år, han hade hand om rör, jag om ventilation och mamma jobbade på kontoret fram tills vi sålde bolaget 2001, berättar Johan Holmqvist.

När familjeföretaget såldes följde han med till den nya ägaren NVS och blev filial­chef i Eskilstuna. NVS blev sedan uppköpt av Imtech och senare Assemblin, där Johan Holmqvist i dag arbetar som verksamhetsutvecklingschef.

– Jag har följt med på hela resan från familjeföretag till storföretag. I min roll jobbar jag mycket med support och projektledarutbildningar och en del entreprenadjuridik. Digitalisering är också en stor fråga för oss i verksamhetsutvecklingsteamet.

– Aktuellt just nu är bland annat att utveckla en digital dagbok med tillhörande app. Det handlar om att vässa våra verksamhetssystem, säger Johan Holmqvist.

Utöver sin tjänst på Assemblin har han flera styrelseuppdrag i och utanför branschen och andra uppdrag bland annat inom vs-utskottet i Installatörsföretagen och i BKK, Byggandets kontraktskommitté, samt inom kommunala bolag i Eskilstuna.

Fakta

Johan Holmquist

  • Född: 1964
  • Familj: Gift med Lucie sedan 1991
  • Bor: Eskilstuna
  • Befattning: Verksamhetsutvecklingschef på Assemblin VS
  • Utbildning: Byggnadsingenjör/vvs-ingenjör på gymnasienivå, enstaka kurser i ekonomi, juridik och administration från Stockholms universitet
  • Karriär: Incoord, Industri AB Ventilator, Jolab VVS och Ventpartner AB, NVS, Imtech, Assemblin
  • Medlem i EMTF sedan: 1980-talet
  • Intressen: Umgås med familjen, resor – gärna till Nice. En och annan golfrunda. Styrelseuppdrag i kommunala bolag

Hur gick det med golfdrömmarna från ungdomen då? Intresset för golf har Johan Holmqvist haft sedan högstadieåldern och nådde ända till SM.

– Det var då jag insåg hur stort steg det är att gå från att vara bra på lokal nivå till att bli bäst i Sverige och sedan livnära sig på det. Jag elitsatsade under några år och hade 1,7 i handikapp som bäst, berättar han.

Numera blir det ett tiotal golfrundor om året – EMTF-golfen har han också deltagit i.

Resa är ett annat intresse. Nice är en plats där Johan Holmqvist gärna tillbringar tid.

– För några år sedan var vi i Los Angeles, det var verkligen en upplevelse! Annars blir det mest resor inom Europa, säger han.

Familjen består av fru och två vuxna döttrar som båda bor i Stockholm.

Text: Ann-Louise Larsson

Dela socialt
Publicerad 5 mars 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?