Lång jobbresa mot målet

Som tonåring flyttade Andreas Pärlerstrand med familj från Stockholm till Kramfors 1992. – Det var annorlunda än att bo i Stockholm. Att det var just Kramfors som mina föräldrar ville flytta till var väl bara slumpen.

Lång jobbresa mot målet
Foto: Privat

Född: 1979
Blev medlem: 2012
Karriär: Säljare hos IV 2011–19, egenföretagare
Familj: Fru och dotter
Bor: Stuga
Fritidsintressen: Snickra och hålla på med bilar

Från början var Andreas Pärlerstrand intresserad av allehanda teknik, och skruvade gärna på olika fordon med motorer.
– Man skruvade isär allt för att se hur det fungerade. Det är mycket enklare och mer naturligt i Kramfors än i Stockholm att ungdomar ägnar sig åt sådant. Det var en fördel för mig som utvecklade mitt intresse.
Gymnasieåren spenderade han på snickeri­linjen i Kramfors, så han är utbildad möbelsnickare.
– Sedan gjorde jag lumpen på T3 i Sollefteå. Efter det fick jag arbete på Banverket som rallare, vi spikade om spår och bytte slipers runt om i Sverige.
Efter det hade han en mängd olika arbeten:
– Jag har sagt till mig själv att jag aldrig ska vara arbetslös och det har jag aldrig varit heller.
Några nedslag i arbetslivet är att han arbetade med växellådor och motorer på dåvarande Assi Domän i Kramfors.
– Det var kul att få arbeta med motorer på den noggranna nivån, vi till och med ultraljudsmätte motorer. Stopp i en fabrik kan kosta oerhörda pengar, så produktionen får inte stanna. Där kan man flyga in en liten packning från Frankrike om det krävs för att fixa maskinerna.

Andra jobb var bilmekaniker, billacke­rare, lastbilschaufför och vårdare.
– Jag tänkte skola om mig men började 2008 arbeta på verkstaden på dåvarande Veland luftbehandling i Kramfors. Två säljare sade upp sig och då fick jag erbjudandet att bli säljare, efter det var jag fast i ventilationen.
Efter några år började han som säljare hos IV Ventilation med placering i Kramfors. 2011 sökte han en tjänst som säljare hos IV Ventilation i Stockholm för att sälja inom området från Södertälje till Uppsala.
– De behövde en säljare där så jag tog beslutet att flytta ned till Stockholm med dottern.
Efter åtta år tyckte han sig vara klar med försäljning och ville starta det egna företaget Ventproffsen i Sverige AB, som arbetar med att bland annat serva kyl- och ventilationsaggregat.
– Det var inte en lätt resa, det är mycket att tänka på. Våra kunder är ventilationstillverkare och vårt fokus är på ventilationsaggregat, inte på saker kring aggregaten. Det vi arbetar mycket med är demontering och montering av större ventilationsaggregat. Vi har två anställda som bara arbetar med det i Stockholm. Till det kommer garanti­åtaganden och utbyte av fläktar.

Innan han startade sitt företag utbildade han sig till att hantera ventilationskyla.
– Det var en klok investering och är något jag håller på med hela tiden. Jag tömmer kylmaskiner, tar isär i småbitar och sätter ihop dem igen. Det är komplicerad el och man måste vara duktig på styr, annars går det inte bra. Det är extremt mycket sladdar – noggrannhet med hur många plintar man har. Jag gör även igångkörning av kylmaskiner.
I dag är kunderna både ventilationstillverkare, fastighetsägare och ventilationsentreprenörer.

Numera har han flyttat med frun till landet utanför Enköping och bor i ett gammalt torp.
– Den tid som finns över efter jobbet är det snickrande på huset som gäller. När jag bodde i Norrland renoverade och lackade jag gamla amerikanska bilar, jag har till och med vunnit två utställningar. Just nu ligger det intresset nere, men planen framåt är ett stort garage för att kunna ta upp det igen, slutar Andreas Pärlerstrand.

 

Dela socialt
Publicerad 22 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?