Uddevalla | 25 jan

Kyrkans ceremonilokal fick ovanligt studiebesök

Ett lite annorlunda studiebesök gjordes i Uddevalla, där man besökte Uddevallas kyrkliga pastorats nybyggda ceremonilokal.

Kyrkans ceremonilokal fick ovanligt studiebesök
De två markkanalerna kommer upp ur mark inne i teknikrummet. De går ihop och en tilluftsfläkt distribuerar luften vidare till respektive rum i byggnaden. Foto: Andreas Skälegård

EMTF Trestad besökte Uddevalla kyrkliga pastorats nybyggda ceremonilokal på Sigelhults begravningsplats. Byggnaden har bland annat en sal för upp till 110 sittande och utrymme för kistkyl.

Konsulten ByDemand berättade om systemvalet för ventilationen. Systemet bygger på att uteluften tas in genom en markkanal. Markkanalen kyler luften sommartid och värmer den vintertid och består av två betongrör à drygt en meter i diameter och som är cirka 15 meter långa. Tilluftsflödet är behovsstyrt av temperaturen.

Kylmaskinen för kistkylan värmer ett borrhål, samma borrhål som en bergvärmepump använder för byggnadens uppvärmning. På så sätt uppstår en möjlighet till säsongslagring av värme. För att utöka borrhålets värmeöverföring finns en borrhålsbooster från Energybooster.

Vi tackar Uddevallas kyrkliga pastorat och Sofia von Hebel från SvH Projektbyrå för värdskap och ett intressant besök.

Dela socialt
Publicerad 25 januari 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

Det händer lokalt!

För Energi & Miljötekniska Föreningens medlemmar är det lokala/regionala nätverket viktigt. Därför finns vi på 29 orter landet runt – från Malmö till Luleå.

 

Se vad som är på gång på din ort:

👋
Hallå! Är du medlem? Vill du veta fördelarna?